1. Jahody omyjte, osušte, zbavte zelených stopek a překrojte na polovinu.
2. Do čisté sklenice s uzávěrem dejte připravené jahody, zasypte cukrem a zalijte vodkou. Přidejte citronovou kůru a sklenici uzavřete a promíchejte. V průběhu macerování pravidelně sklenici protřepte, tak aby se cukru rozpustil.
3. Nechte v lednici 3, nejlépe 5 dnů. Sceďte, přes gázu nebo čistou utěrku. Nalijte do sterilované láhve a skladujte v lednici.
4. Podávejte, vychlazené.
Jahodový likér
Letní svěží nápoj, kterému lehce podlehnete a těšíte se na úrodu další nebo až příštího roku.
Na co si dát při přípravě pozor? Určitě nepřehánět s množstvím, likér se musí skladovat v chladu a velké množství by mohlo způsobit jahodovo – likérovou závislost!
Vybírejte plody čerstvé, voňavé, sezónní, pěstované na místních plantážích. Jako alkohol můžete použít i džin nebo koňak, ale ze zkušeností vím, že tu výtečnou jahodovou vůni a chuť naváže nejlépe právě vodka.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jahodový likér podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.