1. Do mísy nalijte vodu, přidejte sůl, jogurt, olivový olej a promíchejte. Pak přidejte mouku, do které jste zamíchali kypřicí prášek do pečiva, promíchejte a vznikne vám velmi řídké těsto.
2. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
3. Pekáč o velikosti asi 33 krát 22 cm vymažte olivovým olejem a vysypte rovnoměrně polovinou sezamového semínka. Pak polovinu těsta rozprostřete po dně pekáče (tenká vrstva cca 1 cm), vezměte sýr feta a rovnoměrně rozdrobte. Pak naneste druhou část těsta, stěrkou zarovnejte a posypte druhou polovinou sezamového semínka.
4. Vložte do předehřáté trouby a pečte 60’. Po vytažení nechte vychladnout a podávejte.
Slaný koláč
Slaný koláč s fetou je vlastně řecká pita, ale o ní Řekyně řeknou, že je to koláč (pita) líné hospodyňky. Úplně jednoduché, prostě klasická pita, je dost pracné těsto, samé válení a válení… Zato tady si těsto vylijeme na plech, posypeme feta sýrem, znovu nalijeme těsto, a je hotovo!
V tomto případě bych určitě nedoporučovala šetřit feta sýrem, ten totiž dělá tu výbornou, pikantní chuť tohoto jednoduchého koláče. Připravte jednoduchou večeři, svačinu na dobrý den, do práce nebo podávejte k hustým, vydatným polévkám. Osobně jsem ho připravila k zelňačce a bylo to super řecko-české spojení chutí…
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 Responses
Dobrý den, recepis mě velmi zaujal – zkoušela jste i přidat špenát, (jestli není pak koláč moc mokrý?) popřípadě mě napadá česká/slovenská obměna s brynzou..?;)
Koláč s brynzou je určitě super nápad. Pokud se přidává špenát, je dobré ho trochu osolit, rukama pomačkat, nechat 10’ stát a pak znovu rukama vymačkat přebytečnou tekutinu.
Nebo na pánvi s kapkou tuku nechat špenát povadnout a nechat vyvařit přebytečnou tekutinu. Mony 🫶