1. Do mísy dejte mouku, cukr, kvasnice, sůl a promíchejte. Uprostřed mouky vytvořte dolík, nalijte vlažnou vodu, ve které jste rozmíchali lžíci jogurtu a vypracujte jemné spíše řidší těsto. Těsto dejte na teplé místo kynout. Po 40′ těsto vařečkou lehce přemíchejte a nechte dalších 20′ kynout. Doba kynutí se odvíjí od tepla, kvality kvasnic a dalších podmínek, čas kynutí je orientační.
2. Umyté špenátové listy dejte do mísy, osolte a rukou dobře pomačkejte. Špenát při mačkání bude pouštět přebytečnou tekutinu, kterou slijte a v našem receptu ji už nebudem potřebovat.
3. Na pánev nalijte olivový olej a restujte do sklovita jarní cibulku s cibulí. Jakmile máte hotovo, přidejte ke špenátu, nadrobte fetu, dokořente solí, pepřem a vše promíchejte.
4. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné díly a vyválejte podlouhlé oválky. Položte je na plech, který předem vymažte tukem, nebo rozprostřete pečící papír. Doprostřed těsta dejte část náplně, okraje přehňete směrem dovnitř a konce otočte směrem dolů. Tím vám vznikne lodička. Vložte do předehřáté trouby na 180 ºC a pečte cca 15-17’. Tak tři minuty před dokončením vytáhněte z trouby, doprostřed rozklepněte vejce a dejte na tři minuty vejce zapéct.
Pizza lodičky se špenátem a sázeným vejcem
Úžasná kombinace feta sýru se špenátem. Zavolejte přátele, připravte nedělní večeři nebo podávejte na party. Těsto můžete připravit i den předem, stačí ho jen zamísit, dát do větší mísy a přikrýt dobře potravinářskou folii, tak aby neosychalo. Uložte v lednici a i tam bude probíhat kynutí, jen ve velmi pomalém rytmu. Těsto připravte večer a další den zpracujte klidně až večer. Tak hodinu před samotnou přípravou je vytáhněte z lednice, přemiste a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Pak postupujte standardně podle popisu.
Peinerli je svým způsobem vlastně druh podlouhlé pizzy, podlouhlý tvar připomíná loďku. Jednou ze základních náplní je sýr, ten nesmí určitě chybět. Často se přidávají uzeniny, aromatické klobásy, sušená masa a v neposledním čerstvé špenátové listy s feta sýrem. Nedoporučuji použit špenát mrazený nebo nahradit feta sýr za podobnou náhražku, přijdete o dokonalou kombinaci.
Tip jak doladit už tak skvělou chuť je ihned po vytažení z trouby potřít okraje lodičky čerstvým máslem.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám pizza podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.