Zelné listy plněné mletým masem a rýži 

Recept: Určitě pořiďte rané zelí, které je křehké a velmi dobře se sním pracuje. Čerstvé bylinky jsou základem tohoto receptu, tady platí heslo: “Co je čerstvé to je chutné”. Bešamel v kuchyni pozvedá mnoho jídel, je to základ všech omáček a různých suflé.

DOBA VAŘENÍ:

120’

PORCE:

26-28 ks

INGREDIENCE

*1 velká hlávka nebo dvě malé, raného zelí
*300 g mletého hovězího masa
*200 g kulaté rýže
*1 větší cibule nakrájená na drobno
*2 – 3 jarní cibulky nakrájené na drobno
*6 lžic na drobno nakrájené zelené petrželky
*3 lžíce na drobno nakrájeného kopru
*1 citron nakrájený na kolečka
*sůl, pepř, špetka chilli vloček
*75 ml olivového oleje
*1,5 – 2 l vody (já používám Pí vodu BCS®)
Omáčka:
*30 g másla
*30 g hladké mouky
*300 ml vývaru ze zelných listů
*šťáva z ½ – 1 citronu
*1 žloutek
*sůl, pepř
Přehrát video

POSTUP

1.Zelí zbavte středového košťálu, vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném ohni. Během vaření se listy začnou oddělovat od hlávky a ty s opatrností vytahujte, dávejte na plech vychladnout a tímto způsobem celé zelí rozeberte. Celý proces může trvat cca 7-8’.  

2. Jakmile listy vychladnout, vykrojte střední pevnou část listu. Menší, potrhané kousky a vykrojené středy dejte stranou.

      3. Nalijte na rozehřátou pánev polovinu olivového oleje a restujte 2-3’ cibuli s jarní cibulkou. Dejte stranou vychladit. Do mísy dejte mleté maso, rýži, okořeňte solí, pepřem a čili vločkami. Přidejte cibuli s jarní cibulkou, kopr, petrželovou nať a promíchejte.

      4. Listy zelí rozprostřete na pracovní plochu, do středu listu dejte lžičku náplně, pravou a levou část listu přiklopte směrem ke středu a pak ze spodního kraje rolujte do ruličky.

      5. Na dno kastrolu rozprostřete polovinu potrhaných a zbylých listů, kolečka citronu. Pokládejte zelné závitky těsně vedle sebe, tak aby vyplnili celé dno kastrolu a pak je přikryjte druhou částí potrhaných listů. Na vrch závitků položte plytký talíř, který bude lícovat s obvodem kastrolu. Talíř  funguje jako závaží. Závitky si tak drží tvar a nevyplavou na povrch. 

      6. Zalijte vodou až po okraj talíře, přidejte druhou polovinu olivového oleje, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 80-90’. Během vaření kontrolujte tekutiny, pokud je potřeba, podlijte je znovu vodou. Tekutiny by měly být stále až k okraji talíře.

      7. Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání nechte 1’ osmahnout. Zalijte přecezeným vývarem z plněných zelných listů, přidejte citronovou šťávu, okořeňte solí, pepřem a míchejte, dokud směs nezíská hustotu konzistenci omáčky (může to trvat cca 10-15’). Dejte stranou nechte 5’ vychladit a za stálého míchání přidejte žloutek. Dochuťte.

      8. Zelné závitky podávejte přelité omáčkou a sypané čerstvým koprem a černým pepřem.

      Zelné listy plněné mletým masem a rýži 

      Čerstvé rané zelí plné vlákniny, vitamínů a dnes se svěží bešamelovou omáčkou. Tento recept je absolutní řecká klasika, zimní, sezónní jídlo, které neodmyslitelně patří na všední stůl.

      Na co si dát pozor?

      Určitě pořiďte rané zelí, které je křehké a velmi dobře se sním pracuje. Čerstvé bylinky jsou základem tohoto receptu, tady platí heslo: “Co je čerstvé to je chutné”. Bešamel v kuchyni pozvedá mnoho jídel, je to základ všech omáček a různých suflé.

      Tato omáčka, je trochu zvláštní svým svěžím nádechem středomoří, který zaručuje použitý citron jako základní dochucovadlo.  

      Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

      Vytisknout recept

      sdílejte:

      Napsat komentář

      Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *