Zapečený květák s rajčaty

Recept: Řeknu vám jeden krátký příběh z Řecka. Můj muž Byron miloval klasickou kuchyni. Jednoho krásného, slunného, dne si mé chuťové kanálky řekly o českou klasiku, co myslíte, dožadovaly se smaženého květáku. V okamžiků když jsem vytahovala květák z pánve, Byron zvolal: "a smažená marmeláda by nebyla? "

DOBA VAŘENÍ:

50'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*1 malý květák
*250 ml konzervovaných rajčat
*6 lžic nastrouhaného sýru typu parmazán
*špetku čili vloček
*1 lžička oregana
*špetka cukru
*4 lžíce olivového oleje
*2 lžíce smetany
*sůl, pepř
*3 lžíce strouhanky
Přehrát video

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

2. Květák nakrájejte na široké plátky. Do mísy dejte olivový olej, rajčata, smetanu, sůl, pepř, cukr, oregano, čili, polovinu parmazánu a promíchejte.

3. Plátky květáku obalte v rajčatové omáčce a pokládejte na plech, kde jste předem rozprostřeli pečící papír. Nakonec smíchejte strouhanku se zbylým sýrem a posypte na povrch květáku.

4. Vložte do předehřáté trouby a zapékejte cca 35-40’. Před podáním můžete pokapat extra panenským olivovým olejem.

Zapečený květák s rajčaty

Pečený květák v troubě s rajčaty je lehoučké jídlo. Květák řadím do kategorie mé oblíbené zeleniny. Taky si někdy říkáte: “Chce to změnu” ? Tady je jeden originální typ, jak dát květáku více bodů, než takové smažené klasice.

Pečený květák v troubě při vynechání strouhanky je určitě i super bezlepkový recept. Nakrájejte ho na silné plátky, v zimě použijte konzervovaná rajčata, ale v létě určitě neváhejte použít rajčata čerstvá. Vyberte ta, která jsou nejvíce vyzrálá, zbavte je slupky, nakrájejte na malé kousky a určitě nezapomeňte přidat špetku cukru. Olivový olej je největší přítel, veškeré zelenině dodá úžasnou chuť a naváže na sebe všechny vitamíny, které zelenina obsahuje. Neváhejte a zeleninu pokapejte extra panenským olivovým olejem těsně před podáváním.

Řeknu vám jeden krátký příběh z Řecka. Můj muž Byron miloval klasickou kuchyni. Jednoho krásného, slunného, dne si mé chuťové kanálky řekly o českou klasiku, co myslíte, dožadovaly se smaženého květáku. V okamžiků když jsem vytahovala květák z pánve, Byron zvolal: “a smažená marmeláda by nebyla? “

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám květák s rajčaty podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *