Zapečené brambory se smetanou

Recept: Brambory se smetanou a karamelizovanou cibulkou je jedinečný recept, který opravu miluju a této velké lásce se záměrně vyhýbám. A víte proč? Prostě se nedokážu při pojídání zastavit. Jednou vezmu zapékací mísu z prava, jindy z leva a nic mě nedokáže zabrzdit, až okamžik, kdy je pekáček prázdný….

DOBA VAŘENÍ:

2 hod.

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*1,5 kg brambor nakrájených na kolečka o tloušťce cca 3 mm
*2 červené cibule nakrájené na tenká kolečka
*2 bílé cibule nakrájené na tenká kolečka
*400 ml smetany 33 % tuku
*300 ml mléka
*1-2 stroužky česneku
*20 ml olivového oleje
*40 g másla
*50 g nastrouhaného parmazánu
*170 g nahrubo nastrouhaného cheddaru
*sůl, pepř
*3 lžíce čerstvého tymiánu
Přehrát video

POSTUP

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem, přidejte cibuli, česnek, polovinu tymiánu a restujte asi 15΄doměkka. Okořeňte solí, pepřem.

2. Do mísy dejte brambory, okořeňte solí, pepřem, přidejte zbylý tymián, parmazán a vše promíchejte. Do zapékací mísy o velikosti asi 30 x 20 cm dejte na dno polovinu brambor, pak rovnoměrně rozložte restovanou cibuli a přikryjte druhou polovinou brambor.

3. Přelijte rovnoměrně smetanou a mlékem. Přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 90’, pak odkryjte, posypte cheddarem a zapečte do zlatova dalších 10’.

4. Po vytažení nechte 5’ odpočinout a podávejte.

Brambory se smetanou a karamelizovanou cibulkou

Jedinečný recept, který opravu miluju a této velké lásce se záměrně vyhýbám. A víte proč? Prostě se nedokážu při pojídání zastavit. Jednou vezmu zapékací mísu zprava, jindy zleva a nic mě nedokáže zabrzdit, až okamžik, kdy je pekáček prázdný….

Příprava této dobroty má pár pravidel.

Pravidlo první: Smetana by měla mít na obalu magické číslo 33 %. S 12 % se brambora nekamarádí.

Pravidlo druhé: Brambory krájejte na stejné plátky o tloušťce asi tak 3 mm. Pokud si na to netroufáte, použije mandolíno. Jsou-li plátky nepravidelné tloušťky, dlouze budete nakukovat do trouby a klást si otázku: “Kdy už budou?”

Pravidlo poslední: Kvalitní sýr. Cheddar udělá na povrchu sexy krustičku a parmazán udělá z brambory hvězdu dne.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám zapečené brambory podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *