Taštičky plněné špenátovými listy a fetou

Recept: Těsto, které jsem dnes použila, je velmi rychlé a snadné, držte se jednoho pravidla, (ostatně v mých receptech je opakuji stále) použijte jogurt řeckého typu s minimálním obsahem 10% tuku, je hustý a obsahuje jen malé množství syrovátky. V případě ze použijete jiný, určitě upravte množství mouky.

DOBA VAŘENÍ:

100'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

TĚSTO:
*250 g hladké mouky
*250 g bílého jogurtu 10% tuku
*špetka soli, pepř
NÁPLŇ:
*150 g sýrů feta
*250 g čerstvých špenátových listů
*pepř, sůl
*4 lžíce olivového oleje
*1 menší cibule nakrájená nadrobno
*½ pórku nakrájeného nadrobno
*100 ml vody (já používám Pí-vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte sůl, pepř, bílý jogurt a vypracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na hodinu odležet.

2. V mezičase rozehřejte na pánvi olivový olej, přidejte cibuli, pórek a 2’ restujte. Pak přidejte špenát, okořeňte solí a pepřem, podlijeme vodou a nechte dusit do měkka do okamžiku, kdy se veškerá voda odpaří. Jakmile směs vychladne přidejte nadrobenou fetu a promíchejte.

3. Těsto vyjmeme z lednice, rozdělte na 8 dílů, vytvarujte do kuličky a rozválejte na placku o průměru cca 15 cm. Doprostřed placky dejte náplň, uzavřete do půlměsíce, okraje stlačte vidličkou nebo zapleťte. Taštičky potřete olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C. Doba pečení je cca 30-35’.

Taštičky plněné špenátovými listy a fetou

Taštičky plněné špenátovými listy a fetou jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů v Řecku. Čerstvé špenátové listy a sýr feta jsou absolutně nejlepší, neoblíbenější, vyváženou kombinací zeleniny a sýru feta. Železitá chuť špenátu a pikantnost fety rovná se kamarádi na věky. Těsto, které jsem dnes použila, je velmi rychlé a snadné, držte se jednoho pravidla, (ostatně v mých receptech je opakuji stále) použijte jogurt řeckého typu s minimálním obsahem 10% tuku, je hustý a obsahuje jen malé množství syrovátky. V případě ze použijete jiný, určitě upravte množství mouky.

Moderní domácí vaření s čerstvou zeleninou a domácím těstem neznamená, že strávíte celý den v kuchyni. Těsto připravené v mžiku, cibule, cibulka, špenát krátké dušení, pak dát vychladit a počkat, až si těsto v lednici odpočine a nakonec zabalit a šup do trouby. Připravte jako já hustou porkovou polévku a společně s špenátovými taštičkami vykouzlíte neodolatelný oběd nebo večeři. Špenát je známý jako jedna z nejprospěšnějších nutričních potravin na světě, bohatá na vitamíny, prvky a je zdrojem vlákniny. Podávejte špenátové taštičky jako předkrm s červeným vínem a středomořská dieta je na světe coby dup. Jen pozor na množství vína.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám plněné taštičky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *