Smažené koblihy z bramborového těsta

Recept: Smažené koblihy z bramborového těsta jsou mými favority, brambory dělají těsto vlhké, vláčné a právě to mě na nich baví. Dobrá kobliha by měla být nadýchaná, zlatá na povrchu, sladká a třeba i naplněná zavařeninou, nebo tradičně povidly.

DOBA VAŘENÍ:

100’

PORCE:

18 kusů

INGREDIENCE

*20 g rozpuštěného másla
*1 vejce
*125 g uvařený brambor ve sloupce (den předem)
*300 g polohrubé mouky
*špetku soli
*30 g cukru
*30 g čerstvých kvasnic
*125 ml vlažného mléka
*olej na smažení (řepkový, snese vysokou teplotu)
*cukr a skořici na obalení
*4-5 lžic švestkových povidel na naplnění
Přehrát video

POSTUP

1. Do vlažného mléka dejte polovinu cukru, nadrobte kvasnice a dejte stranou cca 10’ nakynout.

2. Do mísy dejte mouku, přidejte na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, druhou polovinu cukru a promíchejte. Pak, vytvořte uprostřed mouky důlek, přidejte vejce, kvasnice s mlékem a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujte hladké těsto. Těsto, přikryjte látkovým kloboučkem, dejte kynout na teplé místo cca 60-90’.

3. Jakmile těsto nakynulo vytvořte malé kuličky o váze cca 35 g, přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 20-30 ΄znovu nakynout. V kastrolu rozehřejte olej, (větší množství, tak aby při smažení koblihy plavaly) na teplotu max. 170 až 180 °C a dejte smažit koblihy do zlatova.

4. Κoblihy pokládejte na kuchyňský papír, aby odsál přebytečný tuk. Jakmile lehce vychladnou, obalte je v cukru se skořicí, pak špičatým nožem udělejte dírku a plničkou naplňte povidly.

Smažené koblihy z bramborového těsta

Smažené koblihy z bramborového těsta jsou mými favority, brambory dělají těsto vlhké, vláčné a právě to mě na nich baví. Dobrá kobliha by měla být nadýchaná, zlatá na povrchu, sladká a třeba i naplněná zavařeninou, nebo tradičně povidly. Klasické kuchařské knihy doporučují ke smažení sádlo, určitě doporučuji pokud máte domácííííí…. fantazie, už teď máte vyhráno. Můžu vás ujistit, že smažené v oleji jsou taky velmi jedlé.

Důležité je dobré propracování těsta, obzvláště při tvoření kuliček nechte dobře znovu nakynout tak, aby těsto bylo kompaktní. Pokud vaše koblihy nebudou plavat v tuku, ale sedět na dně hrnce, tak to nebudou koblihy ale placičky. Příliš chladný olej zajistí, že se koblihy nabunbají hodně oleje a příliš horký, že rychle stmavnou. Trochu trpělivosti a zlatý střed určitě najdete.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám koblihy podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další sladké recepty: PEČENÝ MAKOVÝ CHEESECAKE, OBŘÍ LÍVANEC S TVAROHOVÝM KRÉMEM A OVOCEM

Vytisknout recept

sdílejte:

2 komentáře

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *