Sladká mléčná rýže

Můj miloval tradiční řeckou kuchyni a tento recept mě předala jeho sestra. Je to velmi jednoduchá a neuvěřitelně chutná verze, jen potřebujete chviličku trpělivosti a výsledek je pohádkový.

DOBA VAŘENÍ:

45'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*750ml plnotučného mléka
*250ml smetany 33%
*70g cukru krystal
*špetka soli
*2 kousky skořice
*110g kulaté rýže (baculatá krátká zrníčka)
Přehrát video

POSTUP

1. Všechny suroviny dejte do kastrolu, za stálého míchání přiveďte k varu a na mírném ohni za stálého intenzivního míchání vařte do zhoustnutí 40′.

2. Na počátku míchání nemusí být tak intenzivní, ale ke konci určitě míchejte bez přestání a dbejte na vaření při nízké teplotě.

3. Podáváme teplé nebo i vychlazené. Na ozdobu zvolte čerstvé ovoce, ořechy, semínka, čokoládu vše podle vašich chutí a potřeb.

Sladká mléčná rýže

Rýžový puding/nákyp/chcete-li mléčná rýže je ve středomoří velmi oblíbená. Vyrůstají na ni celé generace. Každá oblast v Řecku má svůj dokonalý recept, například na ostrově ležící v egejském moři Paros moje kamarádka přidává aromatickou a jedinečnou mastichu (pryskyřice z řečíku lentišky), na ostrově Levkada připravují slanou i sladkou verzi tak, že teplou rýžovou směs nalijí na plech a po zatuhnutí krájí jako koláč.Je spousta verzí, v některých oblastech se připravuje ve dvou krocích vaření. Nejdříve uvaří rýži ve vodě a pak dodělají v mléce.

Recept, který vám představuji, je pouze v jednou kroku, je potřeba jen trpělivě na mírném ohni míchat, rýže uvolní svůj škrob a nádherně zhoustne. Samozřejmě jsou i super rychlé postupy jako přidání škrobu a je hotovo, ale jsem přesvědčena, že v jednoduchosti a tradici je krása.Pokud nechcete použít mléko, lze nahradit třeba kokosovým, mandlovým nebo jiným. Zhoustnutí rýže závisí na míchání, tedy postupném uvolňování škrobu do mléka, jako při přípravě rizota.

Můj manžel miloval tradiční řeckou kuchyni a tento recept mně předala jeho sestra. Je to velmi jednoduchá a neuvěřitelně chutná verze, jen potřebujete chviličku trpělivosti a výsledek je pohádkový.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám mléčná rýže líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *