Sépie na cibuli

Recept: Ulovit čerstvou sepii v našich vodách či supermarketech není tak jednoduchá záležitost. Pokud by se vám to přece jen podařilo, sépie obsahují malý váček s černou tekutinou, který je dobré pečlivě a opatrně odříznout. Jakmile se vám podaří váček propíchnout jednoznačně bude černo. Všude a dlouho. Pak, opláchnout, vykuchat, zbavit kosti, zoubku a u velkých i kůže.

DOBA VAŘENÍ:

70’

PORCE:

5-6

INGREDIENCE

*1,5 kg sépie nakrájené na proužky
*400 ml konzervovaných loupaných rajčat
*2 velké cibule nakrájené na kolečka
*5-6 malých cibulek
*50-75 ml olivového oleje
*2 bobkové listy
*6 kuliček nového koření
*sůl, pepř
*½ lžičky cukru
*2-3 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
*250 ml (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a restujte 2-3’ cibuli i malé cibulky. Přidejte sépii a pokračujte v restování dalších 4-5’.

2. Okořente solí, pepřem, přidejte bobkový list, nové koření, konzervovaná rajčata, cukr a zalijte vodou. Přikryjte a duste doměkka. Během dušení kontrolujte tekutiny, je-li potřeba podlijte vodou.

3. Po cca 50-60’ přidejte zelenou petrželku, dochuťte a podávejte.

Sépie na cibuli

Ulovit čerstvou sepii v našich vodách či supermarketech není tak jednoduchá záležitost. Pokud by se vám to přece jen podařilo, sépie obsahují malý váček s černou tekutinou, který je dobré pečlivě a opatrně odříznout. Jakmile se vám podaří váček propíchnout jednoznačně bude černo. Všude a dlouho. Pak, opláchnout, vykuchat, zbavit kosti, zoubku a u velkých i kůže.

Guláš je taková česká klasika a říká se, že si na něm pochutnáte jen v hospodě. Tady mám dnes pro vás řecký, takový skoro sépiový guláš, který se přípravou v základu podobá tomu klasickému českému. Tento sépiový talíř je jednoznačně velká pochutka, která se v středomořských státech podává většinou s čerstvým bílým pečivem. A ani kapka suchého červeného vína nebo retsiny neuškodí.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *