Salát z červené řepy a zelí

Recept: Salát z červené řepy, zelí a s vlašskými ořechy je určitě úžasná záležitost. Salát jsem poprvé ochutnala u novoročního stolu na návštěvě mé kamarádky Ruli, myslím že v ten den jsem již nic jiného nejedla.

DOBA VAŘENÍ:

30'

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*2 středně velké uvařené či upečené červené řepy
*2 čajové šálky nastrouhaného červeného zelí
*sůl, pepř
*2–⁠3 lžíce vinného octa
*1–⁠2 lžičky cukru
*1 lžíce majonézy
*4 lžíce jogurtu 10 % tuku
*3 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte červenou řepu nakrájenou na tenké nudličky nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Pak přidejte jemně nakrouhané červené zelí.

2. Směs řepy a zelí promíchejte, přidejte sůl, pepř, ocet a cukr a znovu promíchejte. Nakonec přidejte majonézu a jogurt.

3. Dobře promíchaný salát dochuťte a dejte do lednice alespoň hodinu odležet. Těsně před podáváním posypte vlašskými ořechy.

Salát z červené řepy a zelí

Tento úžasně fialovou barvou zářící salát je záležitost, kterou vřele doporučuji. Připravte ho na slavnostní stůl o svátcích, narozeninách, o Vánocích nebo třeba ihned, jen tak. Červená řepa a zelí se řadí do kategorie zimních potravin. Samozřejmě nás to dneska nemusí limitovat, na našich pultech jsou běžně k dostání po celý rok, nicméně energeticky a z nutričního hlediska je velmi příjemné jíst tento salát právě v zimním období.

Řiďte se vždy heslem –⁠ čím víc tmavě zbarvená zelenina, tím větší nutriční hodnota. Kombinace zelí a červené řepy mě před mnoha a mnoha lety překvapila na jednom ze svátečních stolů v Řecku. Třešničkou tohoto lahodného salátu jsou vlašské ořechy, ty přidejte rozhodně až úplně nakonec, aby doplnily nejen zdravý, ale i křupavý element.

V každém případě můžu po své dlouholeté zkušenosti doporučit, že je příjemnější salát připravit den dopředu, suroviny se nádherně rozleží, zelí zkřehne a chutě se příjemně propojí. Červenou řepu, jak zmiňuji, můžete uvařit nebo ji zabalte do alobalu, zakápněte trochou olivového oleje a upečte v troubě. Můžete ji přidat péct i vedle jiného jídla a tím využijete vydávané energie (samozřejmě bych ji nepekla společně s vanilkovým rohlíčky…).

Salát z červené řepy, zelí a s vlašskými ořechy je určitě úžasná záležitost. Salát jsem poprvé ochutnala u novoročního stolu na návštěvě své kamarádky Ruli, myslím, že jsem v ten den již nic jiného nejedla.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám salát líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *