Rané zelí s rýží

Ranné zelí s rýží je absolutně tradiční selský řecký pokrm. Chcete-li docílit jeho originální chuť, potřebujete dvě základní suroviny. Neodmyslitelně olivový olej, množstvím nešetřte, a dále ranné křehké zelí, které se v našich podmínkách sklízí v měsících květen až červen.

DOBA VAŘENÍ:

40΄

PORCE:

3–⁠4

INGREDIENCE

*75–⁠100 ml olivového oleje
*2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
*2 jarní cibulky
*2 mrkve nakrájené na kolečka
*1 rané zelí, cca 800 g, nakrájené na větší kousky
*1 lžíce rajského protlaku
*2 rajčata oloupaná a nakrájená na větší kousky
*100 g rýže dlouhozrnné
*500–⁠700 ml vody (já používám Pí- vodu BCS®)
*sůl, pepř
*chilli vločky
*½ lžičky sladké papriky
*hrst najemno nasekané zelené petrželky
*10 oliv
*šťáva z jednoho citronu
*1 lžíce najemno nasekaného kopru (lze vynechat)

POSTUP

1. Rozehřejte pánev se širokým dnem a přidejte olivový olej, cibuli, jarní cibulku, mrkev a restujte 3–⁠4΄, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajský protlak a 1’ míchejte. Dále přidejte zelí, rajčata, okořeňte, solí, pepřem, chilli vločkami a sladkou paprikou. Směs dobře promíchejte a nechte 5–⁠6’ povadnout.

2. Nakonec přidejte rýži, zalijte vodou, přikryjte a na mírném ohni duste do měkka. V průběhu vaření kontrolujte tekutinu, v případě potřeby přilijte vodu.

4. Tak 10’ před dokončením přidejte olivy, kopr, petrželku, citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte s na tenké plátky nakrájenou a opečenou slaninkou.

Rané zelí s rýží

V Řecku, vzhledem ke klimatickým podmínkám, sklizeň raného zelí, také brokolice a květáku, probíhá pro nás netradičně v zimním období, to znamená říjen, listopad a prosinec. Jedno krásné slunné zimní dopoledne jsem navštívila malou vesnici poblíž Soluně, nerada to počítám, ale bude tomu víc než pětadvacet let.

Charakteristikou vesnice je obrovský rybník plný kaprů a daleko široko vyhlášených taveren se zaručeně nejčerstvějšími smaženými kapřími prsty. Kamarádka Elen mě již očekávala, ale ještě než jsme stačily vstoupit do domu, tetinka odnaproti pokřikuje: “Eléni, Monika, dneska dělám zelí s rýži, přijďte!” Samozřejmě to nebylo pozvaní, byl to příkaz a takovým se v Řecku neodporuje. Řeknu vám přátelé, ač to menu znělo obyčejně, byl to zážitek a ten jsem si nenechala ujít.

Tak dobrou chuť (kali orexi).

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám rané zelí s rýží podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *