Pečené kuře s pórkem

Určitě nedoporučuji vynechat krok s restováním, je to chuťová výhra. Dejte si práci a kuře i pórek hezky restujte, promění svou jemně štiplavou chuť na lahodnou sladce zeleninovou. Tento recept funguje i s dnešními nároky na gastronomii a s dietními kritérii. Pórek výborně má blahodárné účinky na štíhlou linii a nahrazuje přílohu.

DOBA VAŘENÍ:

70'

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*2 kuřecí stehna s kostí
*3 velké pórky nakrájené na velké kousky
*2 mrkve nakrájené na kolečka
*1 cibule nakrájená na kostičky
*50- 60 ml olivového oleje
*šťáva z jednoho citronu
*sůl, čerstvě namletý pepř
*špetka chili vloček (dle chuti)
*3 lžíce petrželové natě nakrájené na jemno
*1 lžíce kopru nakrájená na jemno
*vodu na podlití cca 500-700ml

POSTUP

1. Zapněte troubu a nechte rozehřát na 180 stupňů.

2. Na pánev se širokým dnem nalijte olivový olej, rozehřejte jej a restujte z obou stran kuře, okořeněné solí a pepřem tak, aby na kůži vznikala křupavá krusta. Jakmile máte hotovo, vyjměte a dejte stranou. Na té samé pánvi restujte cca 2-3‘ cibuli, pórek, mrkev. V průběhu restování okořeňte solí, pepřem a přidejte chili vločky.

3. Pak restovanou zeleninu dejte do zapékací mísy, (pokud máte pánev, kterou můžete vložit do trouby nechte na pánvi) přidejte kuře, petrželku, kopr a citronovou šťávu. Pak přilijte Pí-vodu BCS®, přikryjte, vložte do trouby a pečte cca 45-55‘.

4. V průběhu pečení kontrolujte tekutiny a cca 15‘ před dokončením, odkryjte poklici, dochuťte a nechte dopéct.

Pečené kuře s pórkem, svěží a rychlé jídlo na každý den a roční období.

Pórek neboli pór pravý patří do jedné velké rodiny s cibulí a česnekem, i když to tak na první pohled nevypadá. Také chutná mnohem jemněji a mohou ho tak bez obav konzumovat i ti, jimž česnek nebo cibule nesvědčí nebo je nemají rádi. Má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni, nepřehlédnutelné jsou také blahodárné účinky pórku na naše zdraví a štíhlou linii. A vypěstovat si tuhle protáhlou zelenou zeleninu s bílým koncem sami na zahradě určitě hravě zvládnete.

Pórek v kombinaci s vepřovým masem je jedno z jídel, s kterým v Řecku vítají zimu. Výborně se propojí chutě nejen s vepřovým, ale přesně dobře i s kuřecím masem, které je příjemnější v teplejším období. Velmi zajímavé na tomto receptu a vlastně na všech středomořských receptech je, že není potřeba příliš mnoho koření a jiných dochucovadel. Veškerá sladká a příjemná chuť se vytvoří bez zvláštních ingrediencí, použijte kuře s kostí a poskytne vám dokonalý vývar.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře s pórkem podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *