Pečené kuře s rýží a cizrnou

Nepřidávejte ani extra velké množství koření, použijte maso s kostí, čerstvou zeleninu a nechte vždy šťávu zredukovat na minimum, bude plná chutí.

DOBA VAŘENÍ:

70'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*½ kuřete s kostí
*1 velkou cibuli nakrájenou na kolečka
*300 g uvařené cizrny (vařte ji v Pí-vodě BCS®)
*4-5 lžic rýže
*2-3 jarní cibulky na kolečka
*1-2 kapie nakrájené na větší kousky
*3 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky
*sůl, pepř, tymián
*40-60 ml olivového oleje
*vody nebo Pí-voda BCS® na podlití cca 500-600 ml
*šťáva z půl citronu
Přehrát video

POSTUP

1. Na pánev nalijte polovinu olivového oleje a zprudka nechte zatáhnout naporcované, solí a pepřem okořeněné kuře. Jakmile máte hotovo, dejte stranou. Na tu samou pánev nalijte druhou polovinu olivového oleje a nechte restovat dosklovata cibuli, jarní cibulku a kapii cca 3-4’.

2. Přidejte na pánev ke směsi cibule a papriky kuře, podlijte částí vody, vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte do okamžiku, kdy je kuře téměř měkké.

3. Po cca 40’ vyndejte z trouby, přidejte cizrnu, rýži, dochuťte solí, pepřem a tymiánem a dejte do rozehřáté trouby dopéct do měkka. Tak 10’ před dokončením dochuťte, přidejte citrónovou šťávou a petrželku. Promíchejte a nechte dopéct.

4. V průběhu pečení kontrolujte tekutiny, v případě potřeby podlijte.

Je to tak jednoduché jídlo. Pro urychlení přípravy jsem tentokrát použila cizrnou již uvařenou v konzervě. Samozřejmě, pokud máte dostatek prostoru, vezměte cizrnu, nechte přes noc namočenou ve vodě se lžící sody, ráno dobře propláchněte a dejte uvařit.

Pečené kuře s rýží a cizrnou je zimní jídlo. Když píši tento recept, právě se kutálí sněhové vločky k zemi, je zataženo a tedy ideální čas přichystat k obědu něco hřejivého. Jak je známo, v zimě je potřeba větší množství energie, něco, co nás zasytí a zároveň zahřeje, a právě luštěniny se řadí do kategorie hřejivých potravin.

Základem úspěšného vaření je vždy jednoduchá, sezónní a ne průmyslově zpracovaná ingredience. Dnes jsem to porušila a použila cizrnu konzervovanou ale čerstvě uvařená udělá výsledek dokonalý.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře s cizrnou podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *