Masové kuličky s těstovinou

Tyto lahodné masové kuličky jsou nejen pro řecko, ale i pro další kouty světa oblíbenou pochoutkou po celém světě jsou jedním z nejrozšířenějších pokrmů, samotné s brambory, hranolky, smažené nebo polévce.

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*300 g hovězího mletého masa
*300 g těstovinových kolínek
*2 plátky toastového chleba nebo 1 bílý rohlík
*1 cibule nastrouhaná na hrubém struhadle
*1 plechovka sterilizovaných rajčat
*1/2 cukety nakrájené na malé kousky
*špetka cukru
*1 vejce
*1/2 lžičky octa
*sůl, pepř
*oregano
*50 ml olivového oleje
*3 lžičky najemno nasekané zelené petržele
*voda (já používám “Pí-vodu BCS®“)na namočení pečiva

POSTUP

1. Do misky dejte toastový chléb nebo sušší rohlík a zalijte vodou. Jakmile pečivo vodu vsáklo, vezměte je do dlaní a všechnu přebytečné vodu vymačkejte. Prsty takto nasáklé pečivo rozmělněte na malé kousky a dejte stranou.

2. Do mísy dejte mleté maso, vejce, namočené pečivo, sůl, pepř, oregano, cibuli, 2 lžíce olivového oleje, ocet, petrželku a vše dobře rukama alespoň 5΄ prohněťte. Jakmile máte hotovo vytvořte kuličky.

3. Na pánev s širokým dnem nalijte zbytek olivového oleje a kuličky smažte ze všech stran. V průběhu smažení přidejte cuketu a nechte 1΄zatáhnout. Pak zalijte rajčaty, přidejte cukr, dochuťte solí, pepřem, oreganem a duste cca 10-25΄. V průběhu dušení uvařte těstoviny dle přiloženého návodu.

4. Jakmile máte těstoviny hotové odeberte pár lžic vody a dejte je stranou. Pak těstoviny sceďte  a přidejte k masu a omáčce. Dochuťte, pokud omáčka má málo tekutin, podlijte trochou vody z těstovin. Nechte vše převařit a podávejte.

Masové kuličky s těstovinou

Tyto lahodné masové kuličky jsou nejen pro Řecko, ale i pro další kouty světa oblíbenou pochoutkou. Jsou jedním z nejrozšířenějších pokrmů, jí se samotné s brambory, hranolky, smažené nebo v polévce.

Můj manžel Byrom mi vždy popisoval svůj nedělní odjezd z Epanomi na studie do Soluně, okamžiky, kdy mu matka připravovala vrchovatý košík smažených kuliček a jiných dobrot, které mu musely vystačit na týdenní pobyt ve vzdáleném městě, podobně tak jak v česku, když se smažily řízky na cestu.

V Řecku se obvykle připravují z mletého hovězího masa s 30 procenty masa vepřového, v jiných zemích se preferuje maso jehněčí nebo skopové, výběr určitě nechám na vašich chuťových kanálcích. Neváhejte a pusťte se do díla, výsledkem bude zaručeně rychlý a svěží oběd či večeře.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *