Máslové kuře se sušenými švestkami a brusinkami

A co je nejdůležitější při přípravě… nesířené sušené ovoce a dobré kuře určitě i s kostí, které vám udělalá dokonalý vývar.

DOBA VAŘENÍ:

70'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*1 celé kuře
*10 sušených nesířených švestek
*2 lžíce brusinek
*2 cibule nakrájené na kolečka
*3 lžíce olivového oleje
*3 lžíce másla
*2 lžíce zakysané smetany
*sůl, pepř
*čerstvý tymián
*voda na podlití (já používám Pí-vodu BCS®)

POSTUP

1. Na pánvi se širokým dnem rozehřejte olivový olej a restujte cca 5-6’ cibuli společně se švestkami a brusinkami. Jakmile máte hotovo, vytáhněte a dejte stranou.

2. Na tu samu pánev přidejte máslo, naporcované kuře okořeněné solí a pepřem a restujte cca 4-5’ do okamžiku, kdy kůže na kuřeti bude mít zlatavou barvu. Zalijte Pí-vodou BCS® tak, aby maso bylo ponořené ze dvou třetin. Přikryjte poklicí a duste do měkka. Tak 15’ před dokončením přidejte švestky s cibulí, brusinkami a tymián.

3. Jakmile je maso měkké a omáčka zredukovaná, dochuťte solí a pepřem, přidejte zakysanou smetanu a nechte přejít varem a podávejte.

Máslové kuře se sušenými švestkami a brusinkami

Máslové kuře se švestkami a brusinkami je maso se sušeným ovocem, které mám velmi v oblibě. Dozlatova opečené kuře ladí s dokonale svěží omáčkou. Kombinace sušeného ovoce a kuřete je výjimečně chutná, obzvláště když je podávané s krémově smetanovou bramborovou kaší. Toto jídlo je skvělé v zimním období jako dokonalá večeře nebo nedělní oběd.

V Řecku je oblíbená kombinace sušeného ovoce s vepřovým masem a tradičně se připravuje na první svátek vánoční, stejně jako kuře plněné rýží a sušeným ovocem. Tento recept jsem poprvé vyzkoušela loni o svátcích vánočních, hledala jsem nějakou šťavnatější variantu kuřete s ovocem a věřte či nevěřte právě dvě lžíce zakysané smetany daly omáčce dokonalý šmrnc.

A co je nejdůležitější při přípravě… nesířené sušené ovoce a dobré kuře určitě i s kostí, které vám udělá dokonalý vývar. Nezapomeňte kuře pečlivě orestovat stejně jako cibuli se sušeným ovocem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *