Křehké povidlové rohlíčky

Recept: Křehké rohlíčky jsou opravdu úžasně křehké. Kolik dnů zůstanou opravdu křehké nedokážu říct, druhý den určitě ještě křupou ale dalších dnů se ještě nedočkaly.

DOBA VAŘENÍ:

90’

PORCE:

36 kusů

INGREDIENCE

*200 g jogurtu 10% tuku
*230 g studeného másla nakrájeného na kostičky
*250 g hladké mouky
*½ lžičky soli
*20 g hnědého cukru na posypáni
*30 ml smetany 33% tuku nebo mléka na potření
*40 g na hrubo mletých mandlí
*300 g švestkových povidel
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, na malé kousky nakrájené máslo, a prsty vytvořte jako by drobenku pak přidejte sůl, jogurt a zpracujte těsto.

2. Z těsta vytvořte dvě stejné placky, zabalte do potravinářské folie a dejte na cca 60’ do lednice ztuhnout. Pak rozválejte dva kruhy o průměru cca 35 cm a tloušťce cca 5-6 mm.

3. Potřete povidly, posypte mandlemi, radýlkem nebo nožem rozkrájejte těsto jako pizzu na  2 x 16 dílů a každý díl stočte do rohlíčku. 

4. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

5. Rohlíčky pokládejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem v dostatečném odstupu, potřete smetanou, posypte cukrem a dejte péct na cca 25’. Nechte vychladnout a podávejte.

Křehké povidlové rohlíčky s mandlemi  

Křehké rohlíčky jsou opravdu úžasně křehké. Kolik dnů zůstanou opravdu křehké nedokážu říct, druhý den určitě ještě křupou ale dalších dnů se ještě nedočkaly.

Na co si dát při přípravě pozor?

Veškeré máslo se musí rovnoměrně dostat do mouky, proto dbejte na to, aby bylo studené a nakrájené na malé kousky, zároveň pracujte s těstem rychle, protože teplota rukou máslo zahřívá. V opačném případě se s těstem pracuje obtížně.

Velmi snadno lze máslo do mouky zapracovat pomocí food processoru nebo většího sekáčku na potraviny. Pak stačí pár vteřin nechat protočit a máslo je v mouce rovnoměrně zapracované, potom stačí přidat ostatní ingredience a ručně je do těsta zapracovat. 

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *