Lilková pomazánka

Recept: Určitě již při výběru dbejte na to, aby lilek byl pevný a bez fleků. Úplně ideální je zeleninu péct na grilu nebo na dřevěném uhlí, lilek dostane famózní lehce zakouřenou chuť. Vždy se opéká při vysoké teplotě, tím si zajistí krásou bílou dužinu a slupku necháte spálit až do černa. Před samotnou přípravou, na ohni nebo na grilu, lilek určitě propíchejte vidličkou nebo nožem, jinak by lilek mohl prasknout a znečistit troubu nebo u grilování způsobit popáleniny

DOBA VAŘENÍ:

6-7

PORCE:

70’

INGREDIENCE

*2 středně velké lilky
*½ menší kapie nakrájené na malé kostky
*sůl, pepř
*1-2 stroužky najemno nastrouhaného česneku
*2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
*1 lžičku octu
*5-6 lžic olivového oleje
Přehrát video

POSTUP

1. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Lilky po celém obvodu propíchejte vidličkou a vložte do trouby na 40-45’ péct. Pečte do okamžiku, kdy změknou a slupka začne černat. Vyndejte je z trouby, přikryjte nebo dejte do plastového sáčku zapařit a vychladnout.

2. Vychladlý lilek rozkrojte, lžící vydlabejte dužinu a tu nožem nasekejte najemno.

3. Dejte do mísy, přidejte ocet, okořente solí, pepřem, česnekem a promíchejte. Pak přidejte kapii, petržel, olivový olej, promíchejte a dochuťte.

4. Dejte do lednice minimálně na hodinu odležet. Podávejte s pečivem.

Lilková pomazánka

Tuto trochu exoticky vypadající zeleninu, lze připravit na mnoho způsobů. Dalo by se říct, že je to zelenina mnoha tváří. Můžeme z ní připravit kaši, jako přílohu k masu, hranolky,  salát, pomazánku nebo dokonce i na sladko. Také zapéct samostatně s masem nebo sýrem.

Dnes tady máme jeden z možných druhů pomazánek. Na co si dát pozor?

Určitě již při výběru dbejte na to, aby lilek byl pevný a bez fleků. Úplně ideální je zeleninu péct na grilu nebo na dřevěném uhlí, lilek dostane famózní lehce zakouřenou chuť. Vždy se opéká při vysoké teplotě, tím si zajistí krásou bílou dužinu a slupku necháte spálit až do černa. Před samotnou přípravou, na ohni nebo na grilu, lilek určitě propíchejte vidličkou nebo nožem, jinak by lilek mohl prasknout a znečistit troubu nebo u grilování způsobit popáleniny.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám lilková pomazánka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *