Kuře s jarní cibulkou a cuketou

Recept: Při přípravě tohoto jídla, prosím, nevybírejte cuketu ze zahrádky, která láme rekordy ve velikosti a okouzluje sousedy. Úplně nejlepší a ideální je baby cuketka o velikosti 4 - 5 cm. Nebudu vám lámat srdce a nutit vás trhat tak malinkou cuketku nebo běhat po tržnici a hledat ji, ale kdyby náhodou vám přišla do cesty tak neváhejte a použijte ji.

DOBA VAŘENÍ:

60'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

* ½ naporcovaného kuřete
* 1 menší cibule nakrájená na drobno
* 5 jarních cibulek nakrájených na kolečka
* 3 menší cukety nakrájené na větší kousky cca 3-4 cm
* 3 lžíce nadrobno nasekané pažitky
* 50 ml olivového oleje
* sůl, pepř
* šťáva z jednoho citrónu
* 150 -200 ml vody (já používám Pí-vodu BCS®) na podlití
Přehrát video

POSTUP

1. Na pánev s širokým dnem nalijte polovinu olivového oleje, rozehřejte a restujte kousky kuře ze všech stran. Jakmile je kuře hotové dejte stranou. Na tu samou pánev dejte stejným způsobem restovat ze všech stran cuketu o tu pak vyjměte a dejte stranou.

2. Na to samou pánev přilijte druhou polovinu olivového oleje a restujte cibuli, jarní cibulku cca 2- 3’. Jakmile máte hotovo, přidejte k cibuli kuře, okořeníme solí a pepřem, přidejte pažitku a podlijte vodou. Přikryjte a na mírném ohni duste cca 45 – 50’. Asi tak 20’ před dokončením přidejte orestovanou cuketu zalijeme citrónovou šťávu a dovařte do měkka.

3. V průběhu dušení kontrolujeme tekutiny, jeli potřeba podlijte vodou. Duste jídlo tak, aby v kastrolu zůstalo minimum omáčky silné a intenzivní chuti. Pokud chcete, můžete šťávy nechat více a zahustit vámi oblíbenými zahušťovadly.

4. Dochuťte a podávejte

Kuře s jarní cibulkou a cuketou

Kuře s jarní cibulkou a cuketou je dobrým startem začátku sezóny cuket. Máte jich tolik že nevíte co s ními? Je prostě všude v polévce, omáčce, na pizzi, všude potkáváte cuketové placky i o dortu jsem slyšela ……

Dnes vám ukážu jeden z klasických řeckých receptů, jak udělat z cukety přílohu tak, aby chutnala po kuřeti. Jak je známo, cuketa sama osobě je velmi nevýrazné chuti, surovina kterou k ní přidáte se stane ochucovadlem.

Při přípravě tohoto jídla, prosím, nevybírejte cuketu ze zahrádky, která láme rekordy ve velikosti a okouzluje sousedy. Úplně nejlepší a ideální je baby cuketka o velikosti 4 – 5 cm. Nebudu vám lámat srdce a nutit vás trhat tak malinkou cuketku nebo běhat po tržnici a hledat ji, ale kdyby náhodou vám přišla do cesty tak neváhejte a použijte ji.

V tomto receptu požijte cuketu tak max.20 cm dlouhou. Jsou rozhodně štíhlejší, svěží a nejsou plné semínek. Pár malých typu jak připravit jídlo k dokonalosti. Kuře rozhodně připravujete s kostí, vývar nám nádherně dochutí zeleninu. Nebojte se přidat olivového oleje a jarní cibulky raději více než méně a citronová šťáva je nejideálnájší kombinace k propojení cukety a kuřete.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kuře s cuketou podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *