Zapečený chleba se špenátem, fetou a parmazánem

Za pečený chléb je možné připravit i na kompaktnímu grilu. Určitě použijte dobré pečivo, nejlépe kváskové, sýrem nešetřete a vejce je jen tou třešničkou na dortu. Chléb připravujte při nízké teplotě, tak aby se sýr roztavil a vejce správně prodělalo.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*1 malou cibuli
*125 g čerstvého baby špenátu
*sůl, pepř
*4-6 lžic vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*1 lžíce smetany 33%
*6-8 lžic nastrouhaného sýrů chedar
*3 lžíce nastrouhaného parmazánu
*70 g sýru feta
*olivový olej
*4 krajíce chleba
*dvě vejce

POSTUP

1. Cibuli nakrájejte na drobno a dejte na olivový olej restartovat. Po minutě přidejte špenát, smetanu, vodu, okořeňte solí a pepřem. Duste do okamžiku, kdy špenát změkne a zůstane bez tekutin, pak dejte stranou vychladit.

2. Chléb z vnějších stran potřete olivovým olejem a posypte parmazánem. Potřenou a posypanou stranu chleba položte na studenou pánev, pak posypte polovinou chedaru, dále na ni rozložte špenát a nadrobenou fetu. V tomto okamžiku udělejte uprostřed chleba malé důlky a do nich rozklepněte vejce. Nakonec posypte zbylým chedarem, přiklopte chlebem opět pomazanou a potřenou stranou nahoru.

3. V tomto okamžiku zapněte pánev a pomalu smažte chleby z obou stran při nízké teplotě. V průběhu smažení můžete pokapat olivovým olejem. Během smažení můžeme jemně stlačit a pro rychlejší přípravu přikrýt poklicí.

Zapečený chleba se špenátem, fetou a parmazánem.

Takže dneska se s vámi podělím o super zábavnou záležitost. Je začátek zimní sezóny a poohlédneme se za zeleninou špenát, která je pro většinu z nás neoblíbená při vzpomínce na divnou zelenou hmotu ze školních jídelen. My se bavme o čerstvém špenátu a doufám, že na ten se podíváte s chutí. Ve středomořské kuchyni hrají sezónní potraviny hlavní roli. Tím chci říct, že se jí zásadně právě to, co mají zemědělci na tržnici rozložené v hojnosti na pultech.

Špenát si výborně rozumí se sýrem v našem případě přidáme hodně sýrů nejdříve chedar, pak necháme pečivo nasáknout parmazánem a nakonec přidáme fetu. Zapečený chléb je úžasná záležitost, pevně věřím, že příprava se stane vaší oblíbenou. Náplň si doupravte dle vlastní chuti a priorit, určitě nevynechávejte první krok a to potření olivovým olejem a posypání parmazánem. Chléb dostane fantastickou křupavou parmazánavou příchuť.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *