Karbanátky s bramborami

Recept: A znovu tady mám pro vás jeden úžasný rodinný pekáč plný dobrot. Toto jídlo je taky řecká klasika, pokrm, který se spíše podává v zimním chladnější počasí. Ovšem, to neznamená, že je těžké. Naopak, pokud se nebojíte přidat citronovou šťávu do brambor, vykouzlíte super svěží pekáč.

DOBA VAŘENÍ:

90’

PORCE:

5

INGREDIENCE

*600 g hovězího mletého masa
*1 kg brambor nakrájených na čtvrtiny
*6 malých rajčátek
*1 červenou cibuli
*sůl,pepř
*1 lžička oregana
*1 lžíce hořčice
*1 lžička octu
*1 bílý rohlík nebo 2 kousky toustového chleba
*šťáva z jednoho citronu
*60 ml + 1 lžíce olivového oleje
*150- 200 ml vody na podlití jídla + 200 ml na namočení pečiva (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1.Předehřejte troubu na 200 stupňů.

2. Brambory dejte do pekáče, okořeňte solí a pepřem, přidejte polovinu oregana, hořčici, 60 ml olivového oleje, citronovou šťávu, vodu a promíchejte. Přikryjte pečícím papírem a vložte do trouby 45’ péct.

3. Do mísy dejte pečivo, zalijte vodou a nechte 5” nabobtnat. Pak vemte do dlaní, přebytečnou vodu vymačkejte. Dejte stranou. Rajčátka a cibuli dejte do mixeru a rozmixujte na kaši. Dejte stranou.

4. Do druhé mísy dejte mleté maso, rozmixovaná rajčanka s cibulí, nadrobte vymačkané pečivo, ocet, lžíci olivového oleje, sůl, pepř, druhou polovinu oregana a dobře alespoň 3’ prohněťte. Dejte do chladu na 20’ odležet.

5. Po 45’ vytáhnete z trouby brambory, je-li potřeba podlijete trochou vody. Z mletého masa udělejte 6 karbanátek, položte na brambory a dejte znovu do trouby (již bez zakrytí) na cca 30-35’ zapéct. 

6. Podávejte.

Karbanátky a bramborami

A znovu tady mám pro vás jeden úžasný rodinný pekáč plný dobrot. Toto jídlo je taky řecká klasika, pokrm, který se spíše podává v zimním chladnější počasí. Ovšem, to neznamená, že je těžké. Naopak, pokud se nebojíte přidat citronovou šťávu do brambor, vykouzlíte super svěží jídlo.

Na co si dát při přípravě pozor? Opatrně z oreganem, přílišné množství může zanechat hořkou chuť. Citronové šťávy se určitě nebojte, udělají brambory svěží.

Počítejte s tím, že budou nášupy, ještě trochu, ještě trochu a z pěti porcí budou tři. Pokud nezmizí již ochutnáváním při přípravě.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo podařilo, nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *