Jasmínová rýže se sušeným ovocem

Recept: Konečně se blíží vánoční období, rýži mám velmi oblíbenou, především jasmínovou. Takto připravenou rýži se sušeným ovocem nemusíte podávat jako přílohu ale obstojí hrdě i jako hlavní chod.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*250 g jasmínové rýže
*50 g sušených švestek
*20 g rozinek
*50 g sušených brusinek
*8 ks sušených meruněk
*40 g másla
*1 lžička citronové kůry
*sůl, pepř
*voda na uvaření rýže (já používám Pí- vodu BCS®)
*granátové jablko na ozdobení

Přehrát video

POSTUP

1. Jasmínovou rýži uvařte ve větším množství osolené vody, cca 12 až 15′. Po uvaření sceďte. Jakmile z rýže okape přebytečná voda, dejte ji do mísy, lehce okořeňte pepřem, citronovou kůrou a dejte stranou.

2. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a cca 1–⁠2′ restujte sušené ovoce (meruňky a švestky nakrájejte na malé kousky). Poté ovoce vmíchejte do rýže.

3. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

4. Dno obdélníkové nebo jiné formy potřete částí másla. Pak vyklopte do formy rýži a lžící stlačte tak, aby při vyklopení udržela tvar. Na vrch rýže dejte zbylé kousky másla, přikryjte pečicím papírem a dejte zapéct na cca 15′.

5. Po vytažení z trouby nechte rýži lehce vychladnout a pak vyklopte na velký talíř, ozdobte granátovým jablkem a podávejte.

Miluji kořeněnou rýži! Mám ji ráda s čočkou, zeleninou, kaštany, vlastně skoro se vším, co se má s rýží rádo. Moje nejoblíbenější varianta je tato –⁠ se sušeným ovocem.

A právě v předvánočním období a samozřejmě o Vánocích musí být tato rýže na stole. Tady je moje první várka!

Při pohledu na sušené hrozinky v rýži málem dostala jedna moje kolegyně osypky. Proto trochu povolte uzdu fantazii a jednoduše dejte do rýže takové sušené ovoce, které vyhovuje právě vám a vykouzlete pro sebe úžasnou pochoutku.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jasmínová rýže se sušeným ovocem podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *