Hovězí s těstovinovou rýží

Recept: Tento recept je řecká klasika. Samozřejmě každá oblast v Řecku má ten zaručeně  nejlepší a originální. Tedy bavíme se o jídle nazývaném giouvetsi. Hovězím masem s těstovinovou rýží, někdy se připravuje z jehněčím nebo kuřecím masem s rajčaty nebo s domácími těstovinami, také se někde přidává víno, zkrátka základ je určité stejný. 

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*800 g hovězího masa nakrájeného na větší kostky cca 5 x 5 cm (přední část)
*400 g těstovinové rýže
*3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky cca 0,5 cm
*2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
*2 lžíce rajského protlaku
*2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
*60 ml + 4 lžíce olivového oleje
*sůl, pepř, čili vločky
*2 bobkové listy
*6 kuliček nového koření
*cca 2 l horké vody (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Maso osolte a opepřete. Na široké pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka ze všech stran orestujte. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, okořeňte čili vločkami, bobkovým listem, novým kořením a společně s masem ještě 2-3’ restujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě 1’ opékejte. Zalijte polovinou vody a duste doměkka.

2. Rozehřejte druhou pánev se čtyřmi lžícemi olivového oleje, nasypte těstovinovou rýži a 1’ opékejte do zlatava (ne do tmava). Dejte stranou.

3. Předehřejte troubu na 190 – 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte uvařené maso, vývar z masa, těstovinovou rýži a zbytek horké vody. Odměřte jeden díl těstoviny na cca 3 díly tekutiny. Dochuťte solí a pepřem.

4. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25’- 30’. V průběhu zapékání promíchejte a dochuťte petrželovou natí.

Hovězí s těstovinovou rýží 

Tento recept je řecká klasika. Samozřejmě každá oblast v Řecku má ten zaručeně  nejlepší a originální. Tedy bavíme se o jídle nazývaném giouvetsi. Hovězím masem s těstovinovou rýží, někdy se připravuje z jehněčím nebo kuřecím masem s rajčaty nebo s domácími těstovinami, také se někde přidává víno, zkrátka základ je určité stejný. 

Ptáte se na co si dát pozor?

Těstovinovou rýži určitě lehce orestujte, při zapékání se neslepí a bude sypká. Při zapékání těstovinové rýže se držte pravidla, jeden díl těstoviny a tři díly tekutiny. 

Velkou roli v tom, jak rychle se jídlo zapeče, má teplota vývaru popřípadě dolévané tekutiny a také na použitém nádobí. V okamžiku, kdy použijete litinové nádobí, bude se v troubě rozehřívat  podstatně déle než jednoduchá zapékací mísa.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. 

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *