Crumbe s rebarborou a jahodami

Recept vznikl jako úsporná varianta drobenkového koláče za druhé světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Je oblíbený pro svoji rychlou přípravu a možnost zužitkování sezonního ovoce. Hotový dezert se ještě horký podává se zmrzlinou nebo šlehačkou.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

6

INGREDIENCE

*100 g polohrubé mouky
*150 g třtinového cukru
*100 g másla
*50 g rozemletých lískových ořechů
*3 lžíce na plátky nakrájených mandlí
*½ půl lžíce skořice
*15 velkých jahod
*6 lžíc borůvek
*300 g očištěné na kousky nakrájené rebarbory
*3 lžíce třtinového cukru na ovoce
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte polohrubou mouku, třtinový cukr, na kostky nakrájené změklé máslo, rozemleté lískové ořechy, plátky mandlí a skořici. Prsty promíchejte všechny ingrengredience a vytvořte drobenku.

2. Stonky rebarbory za pomocí malého nožíku oloupejte a nakrájejte na kousky cca 1 cm. Dejte do mísy, přidejte očištěné na kousky nakrájené jahody a borůvky. Pak přidejte 3 lžíce třtinového cukru a promíchejte.

3. Do jednoporcových misek dejte nejdříve ovoce, navršte cca 2 cm drobenky a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů zapéct cca 25-30’.

4. Podávejte teplé ale i vychladlé, chutná skvěle.

Crumbe s rebarborou a jahodami

Crumble s rebarborou jahodami a borůvkami rozhodně patří mezi moje nejoblíbenější letní recepty. Není nic snažšího, než si upravit drobenku podle svých chutí, přidejte oblíbená semínka, vločky nebo cokoliv, co vám udělá relativně zdravý recept ještě zdravější. Ovoce určitě volte sezónní. Crumble je úžasný se švestkami, ale rebarbora, jahody a borůvky je famózní kombinace.

Na crumble s rebarborou jahodami a borůvkami můžete samozřejmě použít větší zapékací formu, já jsem volila jednoporcové mističky. Luxusní recept, který zabere jen velmi málo času, snažte se tento koláč zapéct do křupava. Do ovoce přidejte tolik cukru, kolik se vám a ovoci hodí. Máte-li rádi husté ovocné omáčky, můžete ovoce lehce posypat kukuřičným škrobem a tak vytvoříte hustou omáčkou.

Recept vznikl jako úsporná varianta drobenkového koláče za druhé světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Je oblíbený pro svoji rychlou přípravu a možnost zužitkování sezonního ovoce. Hotový dezert se ještě horký podává se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám crumble podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další tipy na sladké recepty: ČOKOLÁDOVÝ SALÁM, KOLÁČ S BÍLOU ČOKOLÁDOU A OVOCNÝM ROZVAREM

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *