1. Čokoládový salám: na malé kousky nalámanou čokoládu dejte do smetany, ohřáté těsně k bodu varu. Počkejte pár vteřin a začněte od středu pomalu míchat, během chvilky vám vznikne hladký čokoládový krém. Dejte vychladnout.
2. Na rozpálenou pánev nasypete cukr a nechte pozvolna rozpustit na karamel. Přidejte oříšky a promíchejte tak, aby se obalily karamelem (míchejte opatrně, teplota cukru je velmi vysoká). Ještě horkou směs nalijte na pečící papír, roztáhněte na placku a nechte zatuhnout. Po vychladnutí nalámejte na kousky, v mixeru rozmixujte jako na strouhanku.
3. Do mísy dejte moučkový cukr, kakao a změklé máslo, našlehejte do krému a přidejte koňak. Pak do kakaového krému dejte sušenky, dál čokoládový krém a nakonec oříškovou strouhanku. Všechno společně promíchejte. Směs vyklopte na pečící papír a vytvořte tvar podobný salámu, zabalte a pak přeneste na rozprostřenou potravinářskou folii. Salám do ní zatočte, utáhněte na obou koncích a dotvarujte. Čokoládovou šišku dejte do mrazáku na min. dvě hodiny zatuhnout.
4. Jakmile čokoládový salám vytáhnete z mrazáku, nakrájejte jej na kolečka a podávejte. Dále můžete skladovat v lednici (pokud zbyde).
Čokoládový salám, takové sladké potěšení a malé zhřešení.
Můžeme to taky nazvat čokoládovou nirvánou nebo nebeskou křupkou. Tato pochoutka je jeden z řeckých klasických dezertů a tradičně se jí říká čokoládová mozaika. Poprvé jsem ji chutnala hned při mé první návštěvě Epanomi téměr před třiceti lety… Křupavá textura a čokoládová intenzita mne nadchla a dodnes si vybavuji první sousto.
Příprava není tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Čtyři jednoduché kroky, pak všechno smíchat a stočit do ruličky. Při míchání sušenky příliš nemačkejte, potřebujeme něco, co nám vždy křupne a vytvoří mozaiku. Pak už jen použít dobrou čokoládu a výsledek je zaručený. Pokud se vám zdá příliš složité vytvarovat salám, dejte směs do jakékoli formy vyložené pečícím papírem a vložte zatuhnout do mrazáku.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám čokoládová dobrota podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 Responses
Musím do rolády použít pouze lískové oříšky? Ráda bych recept zkusila s vlašskými. 😍
Určite dobrý nápad. 💁♀️ Mony