Chřest s parmazánovou krustou

Recept: Nádherná a delikátní zelenina, většina produkce pochází z Hostýna a zbytek dovážíme od sousedů ze Slovenska. Jakmile se rozhodnete tuto zeleninu koupit určite s její přípravou neotálejte. Skladujte v nejchladnější části lednice a nejlépe zabalte do vlhké utěrky aby nevysychal.

DOBA VAŘENÍ:

30’

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*500 g zeleného chřestu
*40 g nastrouhaného parmazánu
*2 plátky toastového chleba
*sůl, pepř
*2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
*5 lžic olivového oleje
*20 g másla
Přehrát video

POSTUP

1. Chřest omyjte a odřízněte zaschlé a zdřevnatělé konce. Pokud je chřest silnější, oloupejte spodní třetinu stonků.

2. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

3. Toustový chleba natrhejte na větší kousky, dejte do mixeru a rozdrťte na strouhanku. Strouhanku nasypte do misky, okořeňte solí a pepřem, přidejte parmazán, zelenou petrželku a vše promíchejte. 

4. Chřest dejte do pekáčku, posypte parmazánovou strouhankou, pokapte olivovým olejem a nahoru rozložte kousky másla. Pečte asi 15’ než změkne, ale zůstane pevný na zkus.

5. Podávejte samotné jako lehkou večeři nebo přílohu.

Chřest s parmazánovou krustou 

Nádherná a delikátní zelenina, většina produkce pochází z Hostýna a zbytek dovážíme od sousedů ze Slovenska. Jakmile se rozhodnete tuto zeleninu koupit, určitě s její přípravou neotálejte. Skladujte v nejchladnější části lednice a nejlépe zabalené do vlhké utěrky, aby nevysychal.

Jak chřest správně připravit ?

Bílý chřest je potřeba oloupat po celé délce, tenký zelený neloupejte, ale pokud spodní část je silná, tak tu škrabkou odstraňte.

Nejste si jisti jak velký konec chřestu odkrojit?

U čerstvého chřestu je potřeba dát pryč 2-3 cm, a pokud si stále nejste jisti, tak ochutnejte a hned  zjistíte, zda je konec stále dřevnatý.

Jak chřest správně uvařit? 

Při vaření chřestu bych se držela pravidla méně je více. Chřest vložte do vroucí osolené vody, nejlépe do velkého kastrolu tak, aby se nezlomily křehké hlavičky. Tenký zelený vařte 2 – 5’, bílý o něco déle 5 – 8’. Chřest by měl být vařený takzvaně na zkus. V řadě receptů lze použít chřest syrový, v tomto případě preferujte hlavičky a tenké stonky, bílý určitě oloupejte.

Chřest můžete také grilovat nebo připravit delikátní chřestovou polévku.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám chřest podařil, nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *