Barbecue omáčka

Recept: Po barbecue omáčce je snadné sáhnout v supermarketu, ale taková domácí… Určité existuje nespočet zaručených receptů, osobně mám ráda v omáčce ne jenom koření, ale i zeleninu, tady jsem použila pórek, který nádherné sladí pálivost a srazí kyselost rajčat. U spousty receptů se používá kečup, tady jsem přidala rajčata konzervovaná a v létě použijte rajčata čerstvá, hodně vyzrálá.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

800 ml

INGREDIENCE

*5 lžic olivového oleje
*1 větší cibule nakrájená nadrobno
*2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
*½ pórku (bílá část) nakrájeného na kolečka
*1 lžíce čerstvého tymiánu
*3 lžíce hnědého cukru
*2 lžíce worcestrové omáčky
*2 lžíce sójové omáčky
*4 lžíce balzamikového octa
*½ lžičky chilli vloček
*špetka kajenského pepře
*1 lžička uzené papriky
*šťáva z ½ limetky
*600 ml sterilovaných krájených rajčat
*sůl
*½ lžičky pepře
*3 lžičky vody
Přehrát video

POSTUP

1. Rozehřejte pánev s olivovým olejem, přidejte cibuli, pórek, česnek a restujte 3–⁠4’ dosklovata.

2. Pak přidejte zbylé ingredience, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15–⁠20’. Nakonec vše tyčovým mixérem rozmixujte (nemusí být dohladka), dochuťte a znovu nechte 2–⁠3’ povařit.

3. Ještě horkou omáčku nalijte a uzavřete do vysterilizovaných sklenic. Nechte vychladnout obrácené dnem vzhůru a skladujte v lednici, kde vám vydrží týdny.

Po barbecue omáčce je snadné sáhnout v supermarketu, ale taková domácí… Určité existuje nespočet zaručených receptů, osobně mám ráda v omáčce ne jenom koření, ale i zeleninu, tady jsem použila pórek, který nádherné sladí pálivost a srazí kyselost rajčat. U spousty receptů se používá kečup, tady jsem přidala rajčata konzervovaná a v létě použijte rajčata čerstvá, hodně vyzrálá.

Příprava omáčky se na první pohled může zdát komplikovaná, ale pravdou je, že pokud si nachystáte všechny ingredience předem, máte ihned hotovo. Nejdříve nechat zavadnout cibuli, pórek a česnek, pak přidat ostatní ingredience a jen nechat svařit, propojit všechny chutě a rozmixovat.

Omáčku podávejte k trhanému masu, ke grilovaným masům, opékaným bramborám nebo jen jako dip k tortilovým čipsům.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *