1. Do mísy nalijte mléko, přidejte sůl, prášek do pečiva, jogurt a promíchejte. Přidejte mouku a vypracujte za 5-6’ hladké vláčné těsto.
2. Těsto rozdělte na čtyři díly. Na pomoučené ploše vyválejte plát o průměru cca 40 cm tak, aby byl všude stejně silný, potřete stejnoměrně rozpuštěným (vlažným) máslem. Pak uchopte těsto zprava poté zleva a přeložte směrem ke středu, tím vznikne dlouhý pás a všechny plochy namažte máslem. Dál, znovu těsto uchopte na delších stranách a přeložte směrem ke středu, vznikne obdélník cca 14×10 cm, dejte stranou.
3. Druhé těsto rozválejte znovu na průměr cca 40 cm, potřete máslem a do středu položte již přeložený první obdélník těsta a teď jej zabalte stejným způsobem jako první těsto. Nezapomínejte všechny plochy potírat pečlivě máslem. Druhé těsto na závin máte hotové a teď se opakuje celý proces s dalšími dvěma díly těsta. Těsta dejte stranou, přikryjte je potravinářskou folii a nechte 30’ odležet.
4. Náplň: Rozehřejte pánev s olivovým olejem a restujte do sklovata cibuli, pórek, mrkev a žampióny cca 4-5’. Pak přidejte mouku, promíchejte, okořente solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše zalijte mlékem a vařte na mírném ohni 4-6’. Dochuťte a dejte stranou vychladit. Jakmile je náplň vychlazená, přidej vejce ,kuře a promíchejte.
5. Těsto vyválejte na obdélník cca 25×35 cm po délce do středu dejte polovinu náplně, přeložte pravý a levý kraj směrem na střed otočte a přeloženou částí položte na plech s rozprostřeným pečícím papírem. Stlačte okraje závinu prsty nebo vidličkou tak, aby náplň nevytekla. Potřete rozšlehaným vejcem a horní část lehce nařežte nebo propíchejte vidličkou.
6. Vložte do, předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte cca 35-40’. Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
Slaný závin s kuřecím masem
Jak vypadá slaný závin s kuřecím masem nemusím představovat, nebo popisovat, jak božsky chutná. Já miluju sladký závin s jablky a višňový, které jsem ochutnala poprvé v roce 1989 … uf to je roků, ve Vídni u mé tehdejší zaměstnavatelky, a byl to gastro zážitek … (dám do seznamu napsat a natočit) Pokud se vrátím ke slaným závinům, začala jsem je o pár let později degustovat v Soluni. Konkrétně tato náplň s kuřetem je v tomto nádherném sluncem zalitém městě velmi oblíbená.
Pár tipů: jestli si netroufáte na přípravu těsta, pořiďte klasické listové. Toto těsto, v popisu výše, je rychlé, přeložení s rozpuštěným máslem pouze jednou a s čekací dobou pouze 30’ … nu a opravdu listuje. V okamžiku, kdy budete promazávat důkladně a klasickým máslem, věřím že se podaří skvěle a na kupované ani nepomyslíte.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám slaný závin podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.