Zapékané fazole se zeleninou

Recept s vysoce výživnou potravinou a na základně středomořské pyramidy patří mezi suroviny, které by se měly konzumovat velmi často. Pečené obří fazole jsou tradiční řecké jídlo a pokud je uděláte podle tohoto receptu, jsou velmi jednoduché na přípravu. Jen nezapomeňte dát je den předem do vody nabobtnat!

DOBA VAŘENÍ:

100’

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*200 g velkých bílých fazolí
*200 ml konzervovaných nakrájených rajčat
*1 lžička rajského protlaku
*5-6 cherry rajčat
*1 menší pórek nakrájený na tenká kolečka
*1 větší mrkev nakrájená na kolečka
*1 velká cibule nakrájená na kolečka
*1/3 celeru nakrájeného na malé kostičky
*sůl, pepř, chilli vločky
*1 bobkový list
*hrst na drobno nakrájené zelené petrželky
*70 ml olivového oleje
*100 ml vody (já používám Pí vodu BCS®) nebo vývaru na podlití
Přehrát video

POSTUP

1. Zapékané fazole se zeleninou: Přes noc nechte fazole namočené ve vodě bobtnat. Sceďte je a dejte do kastrolu, zalijte vodou a zvolna vařte asi 40′, dokud nebudou téměř měkké. Sceďte je a odložte.

2. Ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji restujte cibuli, pórek, mrkev a celer přibližné 10’, do měkka. V poslední minutě přidejte rajčatový protlak, okořeňte solí, pepřem a přidejte chilli vločky, bobkový list a opečte ještě 1′, pak odložte.

3. Do zapékací mísy dejte konzervovaná rajčata a přislaďte cukrem. Přidejte zeleninu z pánve a uvařené fazole a dochuťte. Podlité polovinou vody či vývarem pečte cca 50′, dokud fazole nezměknou a nebudou mít krémovou konzistenci.

4. V průběhu pečení promíchejte, je-li potřeba podlijte vodou nebo vývarem. Podávejte s čerstvým pečivem a feta sýrem.

Řecko a luštěniny

Fazole jsou vysoce výživnou potravinou a na základně středomořské pyramidy patří mezi suroviny, které by se měly konzumovat velmi často. Pečené obří fazole jsou tradiční řecké jídlo a pokud je uděláte podle tohoto receptu, jsou velmi jednoduché na přípravu. Jen nezapomeňte dát je den předem do vody nabobtnat!

Obzvlášť oblíbené jsou fazole v Řecku na podzim a v zimě. Je to základ jídelníčku a již na konci léta uslyšíte tamní ženy dlouze diskutovat to tom, kde letos nakoupí na zimu luštěninu, která se dobře uvaří a bude mít máslovou chuť. Když jsem se jako dvacetiletá začala pomalu, ale jistě, usazovat v Epanomi, považovala jsem tyto diskuzní kroužky za směšné. Přestože již pár let žiji v České republice, trávím každé září několik dnů v Thessaloniky u kamarádky Elen. Tipněte si, jakou ji pokládám první otázku po příjezdu: “Už jsi mi zajistila luštěniny na zimu?”

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám zapékané fazole se zeleninou podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *