1. Med, citronovou šťávou, sůl, pepř, olivový olej a česnek dejte do sklenice s uzávěrem. Sklenici dobře uzavřete, protřepte a dochuťte. Vznikne vám krásná, po česneku štiplavá, sladkokyselá zálivka.
2. Listy červené řepy přeberte, odstraňte poškozené a příliš velké. Dobře umyjte ve studené vodě. Do hrnce nalijte větší množství vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Do vařící vody vložte listy a vařte 2-3’. Jakmile máte hotovo, sceďte a nechte okapat.
3. Uvařené listy dejte na talíř, přelijte zálivkou a podávejte.
Salát z listů červené řepy
Salát z listů červené řepy se v Řecku řadí do kategorie vařených salátů. Ve většině domácnostech se stůl bez takovýchto salátů neobejde a jsou nejlepším způsobem, jak si vychutnat olivový olej a ocenit jeho kvalitu. Olivový olej za syrova neztrácí vitamíny a svou úžasnou, lehce nahořklou, chutí výtečně doplňuje středomořské talíře.
Νejoblíbenějšími vařenými saláty jsou saláty z divokých trav a bylin. Běžně se sbírají ve volné přírodě. Připravují se z kopřiv, čekanky, amarantu a dalších. Výtečné vařené saláty jsou z brokolice, květáku, mangoldu nebo cuket. Podávají se ještě teplé, ale i vychladlé. Běžně se do salátových zálivek nepřidává dochucovalo v podobě cukru. Pokud, vám kyselost není nepříjemná, sladidlo vynechte.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Podívejte se na podobné recepty https://varimesmony.softmedia.cz/category/salaty-omacky-zalivky/ . Ráda uslyším, že se vám salát z listu červené řepy podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.