Pečené kdoule s vínem a skořicí

Recept: Kdoule v současnosti na našem trhu jsou tak trošku vzácností, přesto že naši předkově je měli na každé zahradě.

DOBA VAŘENÍ:

150'

PORCE:

8–⁠10

INGREDIENCE

*1 kg kdoulí
*150 ml červeného vína
*400 g cukru krystal
*1 lžíce mleté skořice
*3–⁠4 hřebíčky
*šťáva z ½ citronu
*½ citronu nakrájeného na kolečka
*400–⁠600 ml vody (já používám Pí- vodu BCS®)




POSTUP

1. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

2. Kdoule omyjte, rozkrojte na osminky a zbavte jádřinců. Nakrájené kdoule rozložte na plech, přidejte všechny ingredience a promíchejte.

3. Plech nebo pečicí mísu přikryjte a pečte do měkka. Doba pečení se odvíjí od druhu kdoulí, běžně se v troubě pečou 2 až 2 a ½ hodiny. V okamžiku, kdy jsou upečené, zůstane na plechu hustý sladkokyselý sirup a kdoule dostanou zlatohnědou barvu.

4. Kdoule podávejte teplé nebo studené, se zmrzlinou, šlehačkou nebo je můžete přidávat do jogurtu a sladkých kaší.

Pečené kdoule s červeným vínem a skořicí,

Toto ovoce trochu připomíná jablka nebo hrušky. Kdoule je za syrova, řekla bych, nepoživatelná, ale jakmile ovoce přinesete domů a necháte při pokojové teplotě, rozline se jejich vůně a okamžitě vás naláká je tepelně upravit a ochutnat.

Naše předci z kdoulí dělali pálenku, ale této kategorii se určitě věnovat nebudeme. Poblíž naší tehdejší taverny v Epanomi nám rostl jeden strom, jehož stáří nedokážu odhadnout. V Řecku je jedno z tradičních vánočních jídel vepřové maso se sušeným ovocem a kdoulemi.

Na podzim, když dozrály první kousky, jsem je nejdříve připravovala nakládané v sirupu s mandlemi, a ke konci sklizně, již vyzrálé, jsem uchovala pár kousků na Vánoce k vepřovému.

Dnes vám posílám můj zamilovaný dezert –⁠ pečené kdoule. Příprava je velmi jednoduchá a věřím, že většinu surovin máte doma. Vskutku jediná složitost je kdoule na našem trhu sehnat a pokud je máte, je vyhráno. Pak je jen nakrájejte, a k tomu budete potřebovat buď dobrý nůž, nebo pevnou mužskou ruku, poněvadž kdoule je velmi tvrdá.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že vám kdoule chutnají nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

2 Responses

  1. Vynikající recept na pečené kdoule, poprvé jsme vyzkoušeli z vlastní úrody. Děti mají pochoutku na krupici i do jogurtu. Doporučuji!

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *