1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promíchejte. Pak přidejte jogurt, 2 lžíce olivového oleje. Vypracujte vláčné těsto (ručně nebo v robotu).
2. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte placku o průměru cca 12 cm. Na každou rozválenou placku dejte část nastrouhaného sýru, zabalte do bochánku a znovu vyválejte na placku o průměru v cca 8 cm.
3. Rozehřejte pánev, na suchou horkou pánev položte placku a pečte bez tuku, z každé strany cca 2’.
4. Ve zbylé lžičce oleje rozmíchejte česnek s petrželkou a ještě teplé placky potřete.
Sýrové placky z jogurtového těsta
Na Balkáně i v Řecku najdete různé variace jednoduchých placek – od pita chlebů po sýrové koláčky. Tento recept vychází z podobné tradice: minimum surovin, rychlá příprava, voňavý výsledek. Jogurtové těsto je vláčné a díky sýru graviera mají placky jemně oříškovou chuť a krásně se táhnou. Skvěle chutnají jen tak ještě teplé, ale můžete je podávat i jako přílohu k salátu, polévce nebo grilovanému masu.
Tipy k přípravě
- Sýr graviera má výraznou chuť a dobře se taví. Pokud jej neseženete, zkuste kefalotyri nebo jiný tvrdý sýr.
- Placky jsou nejlepší čerstvé, ale dají se i krátce ohřát na pánvi nebo v troubě.
- Výborně se hodí jako základ pro dipy – zkuste tzatziki nebo pečený lilkový dip.
- Pečený česnek v oleji plackám dodá jemnou, sladší chuť.
Můžu použít jiný jogurt?
Ano, ale řecký jogurt s 10 % tuku dodá těstu vláčnost a hutnější konzistenci. Nízkotučný jogurt by těsto příliš naředil.
Jak dlouho placky vydrží?
Nejlepší jsou čerstvé, ale v uzavřené dóze vydrží do druhého dne. Před podáváním doporučuji krátce opéct na suché pánvi.
Dají se placky připravit bez česneku?
Určitě – česnek je jen chuťové vylepšení, recept funguje i bez něj.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.