Pravé Řecké frappe

Řekové ji milují. Je studená, silná, jednoduchá a má přesně takovou pěnu, jakou milujete na cappuccinu. Jenže v ledové verzi. Frappé není jen káva – je to styl, rituál a letní společník, který v Řecku potkáte doslova na každém rohu. V kafeniu (kavárně), na pláži i na domácí terase.

DOBA VAŘENÍ:

5’

PORCE:

1

INGREDIENCE

*1 polévková lžíce instantní kávy (ideálně Nescafé Classic)
*cukr podle chuti (např. 1 lžička – viz níže)
*4 polévkové lžíce vody
*mléko (volitelně)
*4–6 kostek ledu
*vanilková zmrzlina (volitelně – ale doporučujeme!)

POSTUP

1.Do mixéru dáme kávu, cukr (pokud používáme) a 4 polévkové lžíce vody.
Mixujeme, dokud nevznikne hustá, světlá pěna – to je základ každého dobrého frappé.

2. Pěnu přelijeme do sklenice a dolijeme studenou vodou do požadovaného objemu (většinou do dvou třetin sklenice). Přidáme kostky ledu a podle chuti dolijeme mléko.

3. Pro extra letní verzi přidáme kopeček vanilkové zmrzliny. Podáváme s brčkem.

Řecké frappe

Káva, která přežije i čtyřicetistupňové vedro

Řekové ji milují. Je studená, silná, jednoduchá a má přesně takovou pěnu, jakou milujete na cappuccinu. Jenže v ledové verzi. Frappé není jen káva – je to styl, rituál a letní společník, který v Řecku potkáte doslova na každém rohu. V kafeniu (kavárně), na pláži i na domácí terase.

Poprvé vzniklo úplnou náhodou – během veletrhu, kdy baristovi došla teplá voda. A tak smíchal instantní kávu s vodou a ledem v šejkru. Byl to zásah. Od té doby je frappé ikonou řeckého léta. A my si ho dnes uděláme přesně tak, jak to dělají Řekové – jen přidáme ještě malý bonus v podobě zmrzliny.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Tipy a triky

  • Instantní káva je základ. Nejvíce pěny udělá klasická Nescafé Classic, protože má správné vlastnosti pro našlehání.

  • Poměr cukru: Řekové si kávu přizpůsobují doslova na míru. A i vy si můžete vybrat.
ŘeckyVýznamCukr
Sketosbez cukru0 lžiček
Metriosstředně sladká1 lžička
Glykossladká2 lžičky

Objednávka v Řecku zní velmi přesně. Řekli byste třeba:

 „Frappé metrio, choris gala“ – středně sladké, bez mléka.

 A kdybyste chtěli naši verzi?

 „Frappé metrio, choris gala, me pagoto“ – středně sladké, bez mléka, se zmrzlinou.

Nejčastější dotazy

Mohu použít jinou instantní kávu než Nescafé?

Ano, ale ne všechny druhy udělají správnou pěnu. Nescafé Classic funguje nejspolehlivěji.

Musím použít zmrzlinu?

Nemusíte – frappé se klasicky podává bez ní. Ale s vanilkovou zmrzlinou se stává dezertem.

Lze frappé připravit i bez mixéru?

Ano, v šejkru – ale mixér vytvoří pěnu rychleji, lépe a bez rozlití.

A teď vy!

Zkuste si připravit pravé řecké frappé doma – a klidně si ho vylepšete podle sebe. Chcete středně sladké? Přidejte lžičku cukru. Máte rádi mléko? Klidně dolijte. Nebo si dopřejte verzi s kopečkem zmrzliny.

Sledujte mě na Instagramu a Facebooku, kde už brzy zveřejním slevový kód na šikovný bezdrátový mixér, který tohle frappé zvládne na jedno zmáčknutí!

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *