1. Do mísy dejte vejce, cukr, špetku soli a ušlehejte metličkou do pěny cca 3-4’. Pak přidejte jogurt, olej a citronovou šťávu. Mouku prosejte společně s kypřícím práškem, přidejte do tekutého základu a vytvořte hustší těsto.
2. Předehřejte troubu na 200 stupňů, dortovou formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno formy dejte polovinu těsta, na ně rozložte polovinu jahod, přidejte zbylé těsto a zbylé jahody rozložte rozkrojenou částí směrem dolů.
3. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45’. Při konci pečení, v případě potřeby, přikryjte tak, aby se povrch koláče nespálil. Koláč je hotový v okamžiku, kdy do středu těsta píchnete špejlí a vytáhnete ji suchou.
Jahodový koláč
Voňavý jahodový koláč, svěží po citronu a jahodách plný chuti. Aby bylo těsto vláčné se postará jogurt a o vůni se samozřejmě zaslouží jahody. Určitě můžete použít i jiné sezónní ovoce, osobně mám velmi ráda černý nebo červený rybíz a také angrešt je super volba.
Na co si dát pozor?
Příprava těsta nevyžaduje žádné složitosti, důležitým bodem je použít polohrubou mouku, která má průměrně menší obsah lepku. V okamžiku jakmile jsou všechny suroviny spojené přestaňte míchat, v opačném případě se bude uvolñovat lepek a těsto ztrácí vláčnost.
Je vhodné mít ovoce připravené, troubu předehřátou a formu vymazanou, tedy v okamžiku, kdy těsto smícháme, dáme do formy s ovocem hned pečeme.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.