1. Maso osolte a opepřete. Na široké pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka ze všech stran orestujte. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, okořeňte čili vločkami, bobkovým listem, novým kořením a společně s masem ještě 2-3’ restujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě 1’ opékejte. Zalijte polovinou vody a duste doměkka.
2. Rozehřejte druhou pánev se čtyřmi lžícemi olivového oleje, nasypte těstovinovou rýži a 1’ opékejte do zlatava (ne do tmava). Dejte stranou.
3. Předehřejte troubu na 190 – 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte uvařené maso, vývar z masa, těstovinovou rýži a zbytek horké vody. Odměřte jeden díl těstoviny na cca 3 díly tekutiny. Dochuťte solí a pepřem.
4. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25’- 30’. V průběhu zapékání promíchejte a dochuťte petrželovou natí.
Hovězí s těstovinovou rýží
Tento recept je řecká klasika. Samozřejmě každá oblast v Řecku má ten zaručeně nejlepší a originální. Tedy bavíme se o jídle nazývaném giouvetsi. Hovězím masem s těstovinovou rýží, někdy se připravuje z jehněčím nebo kuřecím masem s rajčaty nebo s domácími těstovinami, také se někde přidává víno, zkrátka základ je určité stejný.
Ptáte se na co si dát pozor?
Těstovinovou rýži určitě lehce orestujte, při zapékání se neslepí a bude sypká. Při zapékání těstovinové rýže se držte pravidla, jeden díl těstoviny a tři díly tekutiny.
Velkou roli v tom, jak rychle se jídlo zapeče, má teplota vývaru popřípadě dolévané tekutiny a také na použitém nádobí. V okamžiku, kdy použijete litinové nádobí, bude se v troubě rozehřívat podstatně déle než jednoduchá zapékací mísa.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.