Zapečený feta sýr v těstě filo

Recept: Feta sýr je tradiční a nejznámější sýr v Řecku. Podává se jako dip snad ke všem jídlům. Tak jako byl v časech minulých ve školních jídelnách kompot u všech jídel i když se tam někdy nehodil. 

DOBA VAŘENÍ:

30’

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*2 plátky těsta filo
*2 tenké plátky sýru feta
*1 lžíce černého a bílého sezamového semínka
*2-3 lžíce olivového oleje na potření, může být i slunečnicový
*2 lžíce medu
Přehrát video

POSTUP

1. Rozprostřete plát těsta filo a polovinu potřete olejem. Uchopte nepotřenou část a přeložte na potřenou. Plát fety dejte na kraj kratší strany těsta do středu, přehněte okraje těsta směrem dovnitř a fetu zabalte.

2. Při balení suché části těsta potírejte tukem. Zabalenou fetu položte na plech skládanou stranou směrem dolů, povrch znovu potřete olejem a posypte sezamem. Vložte do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečte do zlatova cca 15-17’.

3. Po vytažení z trouby pokapte medem a podávejte.

Zapečený feta sýr v těstě filo

Feta sýr je tradiční a nejznámější sýr v Řecku. Podává se jako dip snad ke všem jídlům. Tak jako byl v časech minulých ve školních jídelnách kompot u všech jídel i když se tam někdy nehodil. 

Sýr feta je úžasným zdrojem vápníku. Díky své jedinečné, příjemně pikantní chuti je oblíben po celém světě. Tradičně se podává k jídlům jen pokapaným olivovým olejem, nebo ve slaných koláčích. Jedna ne tak tradiční úprava je sýr feta zapečeny v těstě filo s medem, posypaný sezamovými semínky. Velmi zvláštní kombinace slaných a jemně pikantních chutí s medem, která příjemně překvapí.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *