1. V kastrolu se širokým dnem rozehřejte olivový olej a restujte maso ze všech stran cca 3-4’. Maso se zatáhne a dostane zlatavou barvu, pak přidejte cibuli, rajský protlak, okořeňte solí, pepřem, chilli vločkami, kmínem a tymiánem. Restujte ještě 2’.
2. Přilijete víno a nechte přejít 5’ varem tak, aby se odpařil alkohol, pak přilejte vodu, šťávu z ½ citronu a ½ pomeranče, přidejte cizrnu (pokud použijete cizrnu vařenou přidejte až v dalším kroku) a vařte na mírném ohni cca 60’.
3. Po uplynutí doby bude maso s cizrnou téměř měkké, přidejte bulgur (pokud přidáváte uvařenou cizrnu, přidejte společně s bulgurem), zelenou petrželku, promíchejte a vařte cca 15’ do měkka. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, je-li potřeba přilejte vodu, ve finále by mělo zůstat tak cca 10% šťávy v jídle.
4. Dochuťte a podávejte.
Vepřové maso s cizrnou a bulgurem
Toto jídlo považuji za top zimní pokrm, výtečně zahřeje a zasytí. Cizrna a bulgur je dokonalá kombinace, určitě není potřeba přidávat žádná dochucovadla, vývar z masa pomůže výtečně ochutit luštěniny a udělat dokonalou šťávu.
Pár jednoduchých tipů jak připravit tento talíř z jednoho hrnce dokonale. Doporučuji použít vepřovou krkovičku, je to část masa, která odpustí chyby, zůstane šťavnatá a je ideální ke společnému vaření s cizrnou. Maso nakrájejte určitě na velké kostky a dokonale restujte ze všech stran do zlatava. Vybírejte kvalitní cizrnu, luštěnina která je skladovaná příliš dlouho se velmi špatně vaří. Jak na cizrnu najdete tady- https://varimesmony.cz/clanky/cizrna/.
Pokud si netroufáte jídlo připravovat se sušenou cizrnou použijte již uvařenou z konzervy, ale v tomto případě ji přidejte v okamžiku, kdy přidáte bulgur. U jídla kontrolujte tekutiny, dejte spíš více tekutiny tak, aby část zůstala a jídlo nebylo suché.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.