Vepřové maso s cizrnou a bulgurem

Recept: Toto jídlo považuji za top zimní pokrm, výtečně zahřeje a zasytí. Cizrna a bulgur je dokonalá kombinace, určitě není potřeba přidávat žádná dochucovadla, vývar z masa pomůže výtečně ochutit luštěniny a udělat dokonalou šťávu.

DOBA VAŘENÍ:

100’

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

* 600 g vepřové krkovičky nakrájené na velké kousky 6×6 cm
* 150 g cizrny, namočené (nejlépe přes noc) nebo uvařené
* 60 g bulguru
* 1 cibule nakrájená na drobno
* 1 lžička rajského protlaku
* sůl, pepř
* ½ lžičky celého kmínu
* špetku chilli vloček (dle chuti)
* 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo sušeného tymiánu
* šťáva z ½ citronu a ½ pomeranče
* 150 ml bílého vína
* 50 ml olivového oleje
*150-200 ml vody (já používám Pí-vodu BCS)
Přehrát video

POSTUP

1. V kastrolu se širokým dnem rozehřejte olivový olej a restujte maso ze všech stran cca 3-4’. Maso se zatáhne a dostane zlatavou barvu, pak přidejte cibuli, rajský protlak, okořeňte solí, pepřem, chilli vločkami, kmínem a tymiánem. Restujte ještě  2’.

2. Přilijete víno a nechte přejít 5’ varem tak, aby se odpařil alkohol, pak přilejte vodu, šťávu z ½ citronu a ½ pomeranče, přidejte cizrnu (pokud použijete cizrnu vařenou přidejte až v dalším kroku) a vařte na mírném ohni cca 60’. 

3. Po uplynutí doby bude maso s cizrnou téměř  měkké, přidejte bulgur (pokud přidáváte uvařenou cizrnu, přidejte společně s bulgurem), zelenou petrželku, promíchejte a vařte cca 15’ do měkka. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, je-li potřeba přilejte vodu, ve finále by mělo zůstat tak cca 10% šťávy v jídle.

4. Dochuťte a podávejte.

Vepřové maso s cizrnou a bulgurem

Toto jídlo považuji za top zimní pokrm, výtečně zahřeje a zasytí. Cizrna a bulgur je dokonalá kombinace, určitě není potřeba přidávat žádná dochucovadla, vývar z masa pomůže výtečně ochutit luštěniny a udělat dokonalou šťávu.

Pár jednoduchých tipů jak připravit tento talíř z jednoho hrnce dokonale. Doporučuji použít vepřovou krkovičku, je to část masa, která odpustí chyby, zůstane šťavnatá a je ideální ke společnému vaření s cizrnou. Maso nakrájejte určitě na velké kostky a dokonale restujte ze všech stran do zlatava. Vybírejte kvalitní cizrnu, luštěnina která je skladovaná příliš dlouho se velmi špatně vaří. Jak na cizrnu najdete tady- https://varimesmony.cz/clanky/cizrna/.

Pokud si netroufáte jídlo připravovat se sušenou cizrnou použijte již uvařenou z konzervy, ale v tomto případě ji přidejte v okamžiku, kdy přidáte bulgur. U jídla kontrolujte tekutiny, dejte spíš více tekutiny tak, aby část  zůstala a jídlo nebylo suché.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *