Slaný koláč s čerstvým chřestem

Recept: Náplň do zálivky můžete obměňovat a vzhledem k tomu, že se nacházíme zrovna v chřestové sezóně, neodolala jsem a zvolila právě ten.

DOBA VAŘENÍ:

60΄

PORCE:

6–⁠7

INGREDIENCE

TĚSTO:
*250 g hladké mouky
*150 g másla pokojové teploty nakrájeného na malé kostky
*1/2 lžičky soli
*1/2 lžičky cukru
*1 vejce
*1–⁠2 lžíce studené vody (já používám Pí- vodu BCS®)

NÁPLŇ:
*500 g čerstvého zeleného chřestu
*100 g slaniny nakrájené na kostičky
*250 ml smetany 33%
*125 ml mléka
*3–⁠4 vejce
*50 g nastrouhaného parmazánu
*sůl, pepř

POSTUP

1. Těsto: Do mísy dejte všechny suroviny a vypracujte těsto. S těstem nepracuje příliš dlouho, jakmile jsou suroviny spojené, vytvořte placku, zabalte ji do potravinářské folie a dejte do lednice na 1–⁠2 hodiny odležet.

2. Poté těsto vyválejte a rozprostřete až po okraje do koláčové formy o velikosti cca 28 cm. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a nasypte na ně suché těstoviny nebo luštěninu. Předpečte 10–⁠15’ v troubě předehřáté na 180 stupňů, pak nechejte lehce vychladnout.

3. Chřest očistěte od tvrdých konců, vhoďte do vařící vody, přiveďte znovu k varu a vařte 30 vteřin v osolené vodě. Vytáhněte, vložte do ledové vody zchladit (tak nepřijde o zelenou barvu) a nechte okapat. Slaninu nakrájejte na kostičky, opražte na pánvi a přidejte k vychladnutému chřestu. Promíchejte a navršte na předpečené těsto.

4. Předpečený korpus s chřestem zalijte zálivkou, kterou uděláte smícháním smetany, mléka, vajec a parmazánu, zlehka osolte a dochuťte pepřem. Pečte dalších cca 25´ při teplotě 180 stupňů.

5 . Po upečení nechte lehce vychladnout a podávejte.

SLANÝ KOLÁČ S ČERSTVÝM CHŘESTEM

Mám velmi ráda slané koláče, na řeckém stole jsou více méně nutností. Opravdové domácí, kterým se říká pity, se připravují z těsta průsvitného jako papír. Příprava je náročná, zdlouhavá a vyžaduje zručnost. Dnes se ale budu věnovat francouzskému slanému koláči z máslového těsta (když francouzský, jak jinak než máslo) zvanému quiche.

Těsto na tento koláč je křehké, voňavé, s dostatečným množstvím másla, tudíž formu vymazávat není třeba, tedy pokud to výrobce vaší formy výslovně nedoporučuje. Upečené luštěniny neposílejte rovnou do koše, k jídlu sice už nejsou, tvar koláče ale podrží i příště.

Tyto koláče mají své pravidlo: nikdy by neměly chybět vajíčka a smetana. Můžete však experimentovat s jeho tučností. Zálivka by měla trochu téct;  pokud je hustá, nařeďte ji kapkou mléka, jestli teče příliš, přidejte jedno dvě vejce.

Vypracované těsto je dobré nechat aspoň hodinu, ale klidně i den v lednici. Suroviny se tím hezky spojí a těsto při válení nebude tak mazlavé. Při válení těsta můžete použít i pečicí papír nebo jednoduše dotvořte rukama, jako když jste si hrávali s plastelínou.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám slaný koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *