Pečený bůček na melase

Pečený bůček na melase, řekněme bůček trochu jinak. Možná si myslíte, že se s bůčkem už nedá nic jiného podniknout, ale přeci vyzkoušejte a určitě potěšíte nejen své chuťové pohárky.

DOBA VAŘENÍ:

80'

PORCE:

5-6

INGREDIENCE

*1,5 kg vepřového bůčku bez kosti
*2 lžíce olivového oleje
*sůl, pepř
*šťáva z jednoho citronu
*3 lžíce třtinové melasy
*1 lžíce rajčatového protlaku
*3 lžíce kremžské hořčice
*½ lžičky kajenského pepře (dle chuti)

POSTUP

1. Bůček nechte v celku, okořeňte solí, pepřem a potřete olivovým olejem. Vložte do předem předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte 40’.

2. V mezičase připravte marinádu z melasy, rajčatového protlaku, kremžské hořčice, citronové šťávy a kajenského pepře.

3. Po 40’ vytáhněte bůček z trouby a nechte 20΄ vychladnout. Pak jej nakrájejte na plátky široké cca 4 cm a potřete z obou stran marinádou. Pláty bůčku rozložte po plechu a vložte znovu do trouby rozehřáté na 170 stupňů a nechte cca 20-30’ dopéct.

4. V průběhu pečení, podle potřeby otočte a podávejte.

Pečený bůček na melase

S velkou pravděpodobností už jen od pohledu se třtinové melasy trochu zaleknete, na první pohled vypadá, tak trochu jako asfalt, potřít bůčíček tímhle nééé….budu doufat, že nesáhnete hned po kmínu a česneku a dopřejte mu melasovou masáž.

Bůček nejdříve vložte do rozpálené trouby a nechte asi 40’ zprudka zatáhnout. Dalším důležitým krokem je po prudkém zapečení nechat bůček odpočinout, tak aby při krájení nevypustil všechnu šťávu. Pak jen plátkům bůčku udělejte černou melasovou masáž a znovu vložte do trouby dopéct.

Víte, že vstřebávání železa (melasa je dobrým zdrojem železa) usnadňuje vitamín C?

Velmi sladká, lepkavá, černá hmota, melasa se používá jako zdravější alternativa cukru, nicméně dejte šanci bůčku vychutnat melasovou glazuru, ale určitě nezapomeňte přidat dostatečné množství citronové šťávy. Melasu, můžete taky užívat jako doplněk stravy, je to svým způsobem zdravější alternativa cukru, přidejte jako sladidlo do ovesné kaše nebo dresingu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám bůček podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *