Obří lívanec s tvarohovým krémem

Recept: Ať už lívanec nebo nazývejte jak chcete, je to nejjednodušší, nejrychlejší pochutina spojená s úžasnou zábavou a radostí. Krásné také je, že příprava zabere pouze pár minut, v podstatě jde o dokonalé našlehání těsta, které vykouzlí spousty radostí.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*3 vejce
*185 ml mléka
*65 g hladké mouky
*50 g cukru
*špetka soli
*1 lžička vanilkového extraktu
*2-3 lžíce rozpuštěného másla
*čerstvé ovoce, jahody, borůvky, maliny
TVAROHOVÝ KRÉM
*250 g měkkého tvarohu
*100 g zakysané smetany
*2 lžíce cukru krystal
*citronová kůry
*1 lžíce citronové šťávy
*2-4 lžíce smetany 33%
Přehrát video

POSTUP

1. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní předehřát pánev (v ideálním případě litinovou) o průměru 22–⁠26 cm. V mezičase připravte těsto a rozpusťte máslo.

2. Do vysoké nádoby (např. odměrky na vodu) nalijte mléko, přidejte vejce, cukr, mouku, sůl, vanilku a tyčovým mixérem mixujte nejméně minutu do husté pěny.

3. Jakmile je pánev a trouba rozpálená, opatrně pánev vytáhněte, nalijte rozpuštěné, horké máslo a ihned našlehanou tekutou směs. Vložte co nejrychleji do rozpálené trouby a po dobu pečení troubu minimálně 15′ neotvírejte. Tuto palačinku pečte 15′ až 20’, hotová bude v okamžiku kdy se okraje těsta začnou zvedat a opékat do křupava, čas pečení se může lišit s ohledem na vaši troubu.

4. Palačinku servírujete teplou s čerstvým ovocem a tvarohem, který ochutíte cukrem, citronovou šťávou, citronovou kůrou, přidáte smetanu a našleháte.

Obří lívanec s tvarohovým krémem

Je to úplně snadné, nadýchaný obrovitý lívanec, nazývaný také dutch baby neboli holandská palačinka, ale s Holandskem ani Evropou prý nemá nic společného. Původem je pravděpodobně z USA… Je mi jedno, odkud pochází, já jen děkuji stvořiteli této nadýchané pochoutky a jako milovnice palačinky smekám. Navršte na tento obří nadýchaný lívanec čerstvé ovoce, našlehejte svěží tvaroh s citrónovou šťávou, kůrou a sladké hodování může začít.

Rodinný lívanec se v mé kuchyni objevil teprve před nedávnem, a okamžitě se stal jarním, letním, podzimní i zimním hitem. Pro mou rodinu je to sladké a rychlé potěšeni číslo jedna. Když jsem ji poprvé ochutnala, jásala jsem nadšena famózní strukturou a nejvíce mě baví do křupava opečené okraje. Ty objevila i Natálka (4), oloupe je a sní jako první. Rozumíte, v okamžiku kdy chci fotit, je to boj, jak uhlídat krásnou kompozici anebo předejít ukousnuté, jak malá říká, “nehodě”, či ji dokonale zamaskovat.

Pokud máte litinovou pánev, určitě ji doporučuji použít, výborně udržuje teplotu a výsledek bude dokonalý… Rozumím ženám, které nerady používají litinové nádobí, je dost těžké a manipulace s ním je náročná. Ale jídla v ní připravovaná jsou dokonalá. Litinová pánev se rovnoměrně rozpálí, udrží stejnou teplotu a tím bude i naše rodinná palačinka nádherně nadýchaná a právě teplota je klíčem k úspěchu. Jednoduchá, okouzlující snídaně, sladký oběd, večeře nebo svačina. Překvapte svou rodinu touto kouzelně barevnou dobrůtkou.

V žádném případě během pečení neotvírejte troubu a pouze přes sklo pozorujte, jak krásně roste. Dobu pečení vyzkoušejte, závisí na výkonnosti vaší trouby. Výroba tvarohového krému vám zabere jen pár minut. Můžete ho našlehat v mixéru nebo ho stačí promíchat vidličkou. Pokud bude tvaroh příliš tuhý, přidejte více smetany, kapku citronové šťávy a citronové kůry. Pokud máte rádi jemný a hladký krém, použijte tyčový mixér… A pak jen čekat, až se dopeče.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *