1. Do mixeru dejte na půl překrojené cibule, petrželovou nať a rozmixujte na jemno, dejte do mísy a přidejte mleté maso, okořeňte solí a pepřem, přidejte vejce, strouhanku, 3 lžíce vody a vše důkladně rukou 3-4’ prohněťte.
2. Masovou směs nechte cca 10’ v lednici odležet. Pak vytvarujete kuličky, které obalte v mouce a smažte na pánvi v rozpáleném olivovém oleji cca 2-3‘ ze všech stran do zlata. Kuličky po usmažení dávejte stranou na talíř.
3. Jestli je tuk po smažení příliš přepálený, vyměňte za nový, jinak ho ponechte (je tam veškerá chuť, která dochutí omáčku), přidejte rajčata, okořeňte solí, pepřem a cukrem. Přilijte vodu a vložte masové kuličky. Duste na mírném ohni cca 15-20’.
4. Hotové jídlo dochuťte a podávejte s čerstvým pečivem nebo jinou vámi oblíbenou přílohou.
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Masové kuličky se považují za tradiční řecké, velmi oblíbené, jídlo. Připravovalo se jako svačina na cesty, samozřejmě bez omáčky, jen usmažené. Oblíbeností ho lze přirovnat k českým smaženým řízkům.
Směs masa na kuličky musí být nadýchaná, proto nepodceňte dostatečné hnětení. Šťáva z cibule napomáhá křehčení masových vlakem. Z toho důvodu je lepší použít cibuli rozmixovanou.
Při smažení kuliček dávejte pozor, abyste olej příliš nepřepálili, mouku před smažením z kuliček dobře oklepte. Při smažení stačí kuličky nechat jen lehce zatáhnout a další vaření proběhne již v omáčce. Smažení je ovšem velmi důležitý chuťový krok.
Tuk, na kterém se kuličky smaží, je ve své podstatě nosič veškeré chuti. Byla by škoda, kdybychom ho smažením přepálili a nemohli již dále použít při dušení kuliček v rajské omáčce.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám masové kuličky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Podívejte se na další recepty z hovězího masa: MLETÉ HOVĚZÍ MASO S BULGUREM A ZELENINOU,