Makové taštičky

Někdo rád koláče povidlové, jiný tvarohové, ořechové a já nedám dopustit na makové. Jestli patřîte do skupiny milovníků máku, tak jste na správném místě.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

16 kusů

INGREDIENCE

Těsto:
*150 g hladké mouky
*150 g poluhrubá mouka
*80 g másla pokojové teploty
*120 g bílého jogurtu 10% tuku
*1 žloutek
*špetka soli
*1 lžíce cukru

Náplň:
*200 g mletého máku
*200 ml mléka
*140 g cukru krystal
*60 g jogurtu 10% tuku
*špetka soli
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a zamíchejte. Pak přidejte žloutek, na malé kostky nakrájené máslo a jogurt. Vytvořte těsto. Hotové těsto rozdělte na dva díly, zabalte do potravinové folie a dejte na 20’ odležet do lednice.

2. Do kastrolu dejte mléko, přiveďte jej k varu a dejte stranou. Do horkého mléka dejte sůl, cukr, mák a jogurt, promíchejte a dejte stranou nabobtnat a vychladnout. 

3. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsta rozválejte na pomoučené ploše, na dva obdélníky o velikosti cca 40 x 20 cm. Makovou náplň rozdělte na dva díly a potřete rovnoměrně obě těsta. Uchopte z kratší strany a přeložte. Každé těsto nakrájejte na cca osm taštiček a položte na plech s rozprostřeným pečícím papírem. Potřete našlehaným vejcem.

4. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 35’.

Makové taštičky 

Někdo rád koláče povidlové, jiný tvarohové, ořechové a já nedám dopustit na makové. Jestli patříte do skupiny milovníků máku, tak jste na správném místě. Nemám ráda náplně suché koláče, ale musí být vláčné a lahodné. A proto do makové náplně přidávám jogurt pro udržení extra vlhkosti.

Na co si dát pozor?

Ano, náplň z taštiček se řítí ven a to právě miluju! Pokud náplň chcete zkrotit a udržet uvnitř, nakrájejte z těsta čtverečky, náplň dejte do středu a po bocích uzavřete. 

Nebo můžete plát nechte v celku a nakrájejte po upečení.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *