Kuřecí prsa s artyčoky a těstovinami

Artyčoky jsou nádherné plody, ale dostat se k jádru této chutné zeleniny je trošku, řekla bych řecky "belas", tedy potíž, opravdu spoustu okrajování a čištění. V okamžiku, kdy se dostanete ke středu této pochutiny ji ihned dobře potřete citronem, aby vám nezahnědla.

DOBA VAŘENÍ:

60'

PORCE:

3–⁠4

INGREDIENCE

*600 g kuřecích prsou
*500 g nakládaných artyčoků
*250 g těstovin (dle vlastního výběru)
*1 lžička čerstvého tymiánu
*½ lžičky sušeného tymiánu
*3 lžíce másla
*5–⁠6 lžic olivového oleje
*1 cibule nakrájená nadrobno
*100 ml smetany 33%
*cca 500–⁠800 ml vody (já používám Pí- vodu BCS®) (množství se odvíjí od množství těstovin)
*sůl, pepř

POSTUP

1. Artyčoky sceďte a lehce osušte od nálevu.

2. Kuřecí prsa nakrájejte na silnější plátky, okořeňte solí, pepřem a restujte z obou stran na pánvi, kde jste předem rozehřáli polovinu olivového oleje. Jakmile máte hotovo, vyjměte a dejte stranou.

3. Na tu samou pánev, přidejte druhou polovinu oleje s máslem a restujte dozlatova artyčoky s cibulí, cca 2–⁠3′. V okamžiku, kdy máte hotovo, vyjměte a dejte stranou.

3. Znovu na tu samou pánev dejte těstoviny, přidejte větší část vody, okořeňte solí, pepřem, sušeným tymiánem, čerstvým tymiánem a vařte na mírném ohni. V průběhu vaření promíchávejte a kontrolujte stav tekutin. Tak 10–⁠15’ před dokončením, kdy jsou těstoviny téměř měkké, přidejte artyčoky, maso, přilijte smetanu a poduste na mírném ohni do měkka.

4. Dochuťte a podávejte.

Kuřecí prsa s artyčoky a těstovinami

Přiznávám, že kuřecí prsa s artyčoky a těstovinami se za ta léta vaření, krom toho, že preferuji sezonní potraviny, stalo mým hobby jídlem připravovaným na jedné pánvi. Výsledkem je úžasná propojená chuť všeho se vším.

Řekové připravují spoustu jídel v jednom hrnci nebo na jedné pánvi. Je to pro mě tak trochu charakteristické, stejně jako jedna pikantní záležitost od řeckých hospodyněk, kterou jsem si taky oblíbila a kterou si mnohé z vás nedokáží představit, a to, že většina žen (i mužů) v kuchyni nepoužívá prkýnko, prostě jen tak jednoduchým zubatým nožíkem krájí všechnu zeleninu nad rozpálenou pánví nebo kastrolem, a dokonce i cibuli nadrobno.

Je pravda, dnešní provedení jsem malinko zjednodušila a koupila artyčoky nakládané. I vzhledem k tomu, že na našem trhu čerstvé nejsou tak obvyklé.

Stojí to za to pustit do našeho jídelníčku tuto exotickou zeleninu (obzvláště čerstvou) s významným zdrojem antioxidantů, nechat podpořit dobrou paměť a pročistit celé tělo. I za cenu, že dostat se dovnitř čerstvého plodu je tak trochu boj.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že vám artyčoky chutnají nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *