Domácí krémový sýr z jogurtu

Recept: Základní sýr v lednici vydrží 3-4 dny. Pokud ze sýru uděláte kuličky a dáte do olivového oleje vydrží v lednici o mnoho déle. Syrovátku nařeďte s Pí vodou BCS® v poměru 1:1 popř. 1:2 a získáte, zejména studený, lahodný a zdravý nápoj.

DOBA VAŘENÍ:

24 hod.

PORCE:

1 kg

INGREDIENCE

*1 kg jogurtu 10% tuku
*1 rovnou lžíci soli
Přehrát video

POSTUP

1. Jogurt dejte do mísy přidejte sůl a vše dobře promíchejte.

2. Pak do druhé mísy prostřete gázu, do ní vyklopte jogurt, stáhněte gázu a zavažte. Položte na cedník, vložte do lednice a nechte 24-30 hodin odkapat syrovátku.

3. Po odkapání syrovátky je sýr hotov. Základní sýr, můžete dochutit bylinkami nebo ořechy a brusinkami.

Domácí krémový sýr z jogurtu

Jen tak málo stačí mít po ruce zdravou, jednoduchou pomazánku. Nebojte se a pusťte se do práce. Příprava zabere lehce jen dvě otočky v kuchyni a vmžiku, tedy jen po dvou dnech čekání, máte po ruce základní pomazánku, kterou obohatíte podle vlastních chutí a potřeb nebo sezonních produktů.

Máte rádi čerstvé bylinky jako pažitku, kopr, petržel nebo vlašské ořechy a třeba i jiná koření? Fantazii a chuti se meze nekladou.

Pro lahodnou a plnou chuť doporučuji používejte při přípravě jogurt s minimálním obsahem tuku 10%. Pokud směs ochutnáte ihned po zamíchaní soli, určitě se vám bude zdát příliš slaná. Není se ale čeho obávat, protože část soli odkope do syrovátky, jogurt si udrží soli tolik, kolik bude potřeba.

Pro ty, kteří se nemohou dočkat, určitě nedoporučuji urychlit proces mačkáním míšku rukama. Pokud nemáte doma gázu, můžete použít čistou útěku, která není vypraná v aromatických čisticích prostředcích, nebo směs dejte přímo do jemného cedníku a přikryjte potravinářskou fólii.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám sýr podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *