1. Do mísy dejte jogurt, zakysanou smetanu, celé vejce, petržel, promíchejte a dejte do lednice.
2. Do druhé mísy dejte mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promíchejte, přidejte čedar, máslo a konečky prstů spojte v drobenku. Drobenku zpracujte rychle tak, aby mezi moukou zůstaly malé kousky másla ve velikosti cizrny.
3. Uprostřed mouky (drobenky) udělejte důlek a přidejte chladnou směs jogurtu se zakysanou smetanou a vytvořte poměrně měkké těsto. Snažte se drobenku i těsto příliš nemíchat, protože teplo z rukou by mohlo máslo rozpouštět.
4. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
5. Těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 cm. Středně velkým vykrajovátkem, (cca 6 cm) vykrojujte koláčky, které pokládejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem.
6. Povrch koláčků potřete smetanou, vložte do trouby a pečte cca 15-18’.


Čedarové koláčky
Tyto slané koláčky si můžete dopřát ke každé příležitosti. Skvěle se hodí jako odpolední svačina, snídaně, příloha k polévkám nebo masům.
Koláčky jsou voňavé po másle, křehké a lahodné, ale na co si při přípravě dát pozor?
Jednoznačně je to práce s těstem. Velmi důležité je použít vychlazené máslo a určitě s těstem pracovat rychle, teplé ruce rozpustí máslo, které se vsákne ještě před upečení do mouky a to nechcete, protože to nám těsto udělá tuhé a nebude listovat.
Našim úkolem je drobenku vytvořit rychle a ponechat v ní malé kousky másla a tyto kousky másla se rozpustí až při pečení. Právě ony vytvoří vzduchové prostory, které nám dělají listování. Takže nepřítelem číslo jedna jsou teplé ruce (jsou dostupné i nástroje pro vytváření drobenky).


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.