Bramborové noky s tymiánem

Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

2–⁠3

INGREDIENCE

*500 g uvařených brambor (moučný typ)
*1 vejce
*150 g hrubé mouky (podle druhu brambor, může být i více)
*1 lžička škrobu +1 lžička mouky (na posypání hotových noků)
*sůl, pepř
*2 lžíce čerstvého tymiánu nasekaného na drobno
*4 plátky slaniny
*1 lžíce olivového oleje
*3 lžíce smetany 33 % tuku
*3 lžíce parmazánu
Přehrát video

POSTUP

1. Do kastrolu dejte větší množství vody, osolte a přiveďte k varu.

2. Na pracovní plochu nastrouhejte na jemném struhadle brambory okořeněné solí, pepřem a tymiánem, přidejte vejce, větší část mouky a zpracovávejte těsto. Pracujte rychle, postupně přidávejte zbylou část mouky do okamžiku, kdy těsto drží pohromadě. Vznikne měkké tvárné těsto.

3. Pokud si nejste jistí, zda-li má nok správnou konzistenci, můžete v tomto okamžiku provést test. Ukrojte malý kousek těsta, vhoďte jej do vroucí vody, a jestli se nerozpadne a drží, je konzistence těsta správná. Pokud se rozpadá, přidejte trochu mouky. Hranice mezi rozpadajícím se a pevným nokem je tenká, proto mouku přidávejte postupně.

4. Pak vytvarujte čtyři válečky o průměru asi 2 cm a nakrájejte na kousky velké jako palec. V tomto okamžiku jsou noky hotové, poprašte je trochou směsi škrobové mouky s běžnou moukou a můžete je dát vařit. Pokud chcete vytvořit strukturu povrchu noků, aby omáčka lépe držela, otlačte nok o vidličku.

5. Vytvarované noky vyválejte ve smíchané v mouce se škrobem, sázejte do vroucí vody a vařte 2’. Jakmile nabobtnají, vyjměte je děrovanou naběračkou, dejte do mísy, přidejte lžíci olivového oleje a promíchejte.

6. Na pánev dejte slaninu, upražte do křupava a dejte stranou. Na tu samou rozpálenou pánev dejte noky a přidejte smetanu, posypte parmazánem. Dochuťte solí a pepřem, nechte projít varem a podávejte s opečenou slaninou.

Bramborové noky

Dnes je na řadě recept, který milovala moje babička. Jsou to bramborové noky. Jenže u nás se toto jídlo jmenovalo šišky a babička je milovala na sladko s mákem a posypané cukrem. Ano, čas se nezastavil a dnes z šišek děláme noky, přidáváme tymián, trochu parmazánu a mňamka je na světě.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám bramborové noky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *