Babka s džemem a pekanovými ořechy

Recept: Těsto můžeme připravit i večer a nechat přikryté potravinářskou fólii v lednici pomalu kynout přes noc. Tím docílíme ještě dokonalejší struktury těsta. Pak po vytáhnutí z lednice je nechte příjmout pokojovou teplotu a nakynout a následně postupujeme již popsaným postupem.

DOBA VAŘENÍ:

kynutí 3-4 hod. 50'

PORCE:

8-10

INGREDIENCE

*250 g hladké mouky
*8 g sušených kvasnic
*75 ml mléka
*80 g másla
*70 g medu
*kůra z 1/2 pomeranče (pouze oranžovou část)
*špetka soli
*½ lžičky skořice
*1 vejce
*150 ml malinového džemu
*3 lžíce nasekaných pekanových ořechu (nemusí)
Přehrát video

POSTUP

1. Do rozpuštěného másla přidejte mléko, sůl, kůru z pomeranče, med a nakonec vejce. Všechno promíchejte (máslo a mléko musí být vlažné tak, aby se vejce neuvařilo).

2. Do mouky přimíchejte sušené kvasnice, přidejte tekutou směs a vypracujte měkké lepkavé těsto. S těstem není potřeba dlouze pracovat, ale vzhledem k množství másla bude potřeba delší doba kynutí. Těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte na teplé místo kynout. Záleží na prostředí a teplotě, může to být 2-4 hodiny. V průběhu kynutí alespoň dvakrát promiste.

3. Jakmile těsto nakynulo, to poznáte že zdvojnásobilo objem, rozválejte na obdélník o tloušťce cca 1 cm. Pak potřete marmeládou (1 lžíci marmelády dejte stranou na později), posypte skořicí a pekanovými ořechy. Těsto potřené marmeládou stočte do ruličky a podélně rozkrojte na dva díly. Z dílů upleťte cop, vložte do formy nebo jako věnec položte na plech, kde jste předem rozprostřeli pečící papír nechte ještě cca 20’ nakynout.

4. Troubu předehřejte na 170°C.

5. Jakmile je babka připravená, povrch potřete marmeládou a posypte extra pekanovými ořechy. Vložte do trouby a pečte cca 40-45’. Dejte vychladit a podávejte.

Babka s džemem a pekanovými ořechy

Babka s džemem a pekanovými ořechy pro vás asi nebude zase taková novinka. Na tento recept nepotřebujete mixér a ani žádné zvláštní zkušenosti. Stačí si pouze dobře naplánovat čas a mít dostatek prostoru na to, aby vánočka mohla v klidu kynout.

Těsto je připravované s medem a vánočka není příliš sladká. Pokud preferujete sladší, přidejte 1-2 lžíce cukru. Těsto můžete připravit i večer a nechat přikryté potravinářskou fólii v lednici pomalu kynout přes noc. Tím docílíme ještě dokonalejší struktury těsta. Pak po vytáhnutí z lednice je nechte přijmout pokojovou teplotu a nakynout a následně postupujeme již popsaným postupem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám babka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *