1. Na pánvi se širokým dnem rozehřejte olivový olej a restujte 4-5’ cibuli, mrkev a brambory. Přidejte rajčata, protlak, hrášek a zalijte vodou nebo vývarem. Okořeňte solí, pepřem a nechte dusit na mírném ohni cca 45-50’.
2. V Průběhu dušení kontrolujte tekutiny, je li potřeba podlijte vodou nebo vývarem. Jakmile je zelenina měkká a šťáva zredukovaná na minimum, dochuťte solí, pepřem, přidejte kopr, petrželovou nať, citronovou šťávu (nemusí) a nechte ještě 2-3’ podusit.
3. Podávejte s čerstvým pečivem, feta sýrem a olivami.
Dušený hrášek s rajčaty a bramborami
Možná vás toto jídlo nenaláká hned na první pohled, ale zaručuji, že je famózní. Nazvala bych toto jídlo nejraději sladkým mámením ale kdo ví, co byste si pod tím názvem představili.
Recept určitě naláká i ty nejmenší a nejvybíravější strávníky, je lehce nasládlé po hrášku a voňavé po olivovém oleji. A mimo jiné s olivovým olejem určitě nešetřete, je to základ všech těchto řeckých zeleninových pokrmů, kterým se říká (laderá) tedy olejová.
Pár tipů jak dosáhnou top chuti:
Nejideálnější je připravovat pokrm z hrášku čerstvého, je to ovšem operace trošku náročná na čas s ne zrovna lehce dostupnou surovinou. Vřele doporučuji použít i hrášek zmrazený, který je dostupný a také velmi lahodný.
Ještě jedním velmi důležitým krokem je použít kvalitní olivový olej a rozhodě nešetřit. Nakonec cibuli, mrkev a brambory velmi dobře orestovat, právě tento krok je důležitý k dosažení úžasné chuti.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.