1. Lilky nakrájejte na 1 cm silná kolečka a vložte do mísy s větším množstvím osolené vody a nechte namočené alespoň 60’. Pak lilky sceďte, rukou vymačkejte přebytečnou vodu. Na rozehřátou pánev nalijte olej na smažení a smažte lilky do zlatohněda. Pokládejte na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk.
2. Na druhou pánev dejte rozehřát olivový olej a restujte mleté maso cca 2-3’. V průběhu restování maso rozmělňuje vařečkou tak, aby nemělo hrudky. Přidejte mrkev, cibuli, petrželku, jarní cibulku a pokračujte v restování další 3-4’, okořeňte solí, pepřem a chilli vločkami. Pak přidejte rajčata, cukr, zalijte vodou a duste cca 15’ do odpaření vody (ne úplně do sucha).
3. Lilky rozdělte na tři díly a maso na dva. Na dno zapékací mísy rozložte rovnoměrně první díl lilků, pak rozprostřete jeden díl masa, znovu navršte lilky, pak maso a nakonec poslední díl lilků. Poslední vrstva jsou rajčata, která lehce pocukrujte a osolte. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapékejte cca 40-45’, 5’ před dokončením naskládejte na vrch mozzarellu a nechte zapéct.
4. Po vytažení z trouby nechte vychladnout a podávejte s čerstvým pečivem.
Zapečený lilek s mletým masem a mozzarellou
Zapečený lilek s mletým masem a mozzarellou je skvělé středomořské jídlo. Jednoznačně musím konstatovat, že lilek přímo miluje hovězí maso a moje rodina zbožňuje tuto kombinaci. S touto zeleninou jsem se seznámila již v devadesátých letech, připadala mi nesympatická, ale v okamžiku, kdy jsem ji ochutnala, to byla výhra.
Víte, jak lilek správně upravit aby vaše chuťové kanálky jásaly?
Držte se těchto pravidel:
*při smažení lilku mu dopřejete spíše tmavší barvu, vynikne jeho opravdová chuť,
*před smažením nakrájejte na požadovaný tvar, namočte alespoň na 30’ do studené, osolené vody, tak zbavíte lilek přirozené hořkosti a při smažení nenasaje příliš tuku,
*ve vodě nechte namáčet 30’ ale lépe 60’, před smažením rukou vymačkejte přebytečnou vodu,
*u lilku dosáhnete sladké a lahodné chuti, pokud jej před jakoukoliv další úpravou nejdříve osmažíte. Jestli nechcete smažit, potřete ho lehce olivovým olejem ze všech stran a grilujte v troubě,
*při jakékoli přípravě platí pravidlo čím tmavší barva tím chutnější.
Více o lilku se dozvíte v záložce “články”.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.