Pomalu pečený česnek

Recept: Opravdu bych přeháněla, kdybych řekla, že česnek můžete použít všude, třeba i do zmrzliny... To snad ani nejde??? Nicméně, dejte ho tam, kde to dává smysl: rozmačkejte s máslem, dochuťte česnekem pomazánky, marinujte zeleninu, sýry, maso, mořské plody a jiné. Prostě ho použijte všude tam, kde vám chutná.

DOBA VAŘENÍ:

3 hod.

PORCE:

800 ml

INGREDIENCE

*5 paliček česneku
*400-450 ml olivového oleje
*5-6 větviček čerstvého tymiánu
*1 lžička soli
Přehrát video

POSTUP

1. Oloupané stroužky česneku dejte na hluboký plech nebo kastrol, který lze použít v troubě. Zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a tymián.

2. Pomalu pečte na 90 stupňů přibližně 2 hodiny. Hotové stroužky česneku budou měkké a lehce zlaté, ale ne příliš hnědé. Dejte přednost pomalejšímu, nízkoteplotnímu pečení, pro lepší chuť se snažte nepřesáhnou teplotu 100 stupňů.

3. Jakmile máte hotovo, nechte vychladnout a dejte do čistých sklenic. Uchovávejte v lednici.

Pomalu pečený česnek v kuchyni?

Pomalu pečený česnek je jednou z nejlepších věcí v mé kuchyni. Pokud už milovníky česneku jste, ale činí vám při trávení těžkosti, vyzkoušejte česnek připravit touto metodou pomalého pečení. Získáte pečený změkčený česnek, hladký jako máslo, sladkou a vyváženou chuť bez přehnané štiplavosti.

Česnek v mrazáku?

Česnek skladujte v čisté sklenici v lednici. Pokud připravíte větší množství, česnek s olejem rozmixujte a zamrazte do zásobníku na kostky ledu. Kdykoli jej budete potřebovat, bude po ruce.

Pomalu pečený česnek a olivový olej?

Hotový česnek uchovávejte v chladničce. Olivový olej může v lednici mírně ztuhnout, ale po vytažení olej s česnekem rychle přijme pokojovou teplotu. Olivový olej je pravděpodobně jeden z ideálních tuků pro přípravu česneku. Nejen pro jeho chuť, ale především pro jeho zdravotní přínosy. Samozřejmě lze použít i jiné oleje na vaření, jako například řepkový olej, to ale bude mít vliv na chuť česneku a intenzitu přínosů pro zdraví.

Kde česnek použít?

Opravdu bych přeháněla, kdybych řekla, že česnek můžete použít všude, třeba i do zmrzliny… To snad ani nejde!!! Nicméně, dejte ho tam, kde to dává smysl: rozmačkejte s máslem, dochuťte česnekem pomazánky, marinujte zeleninu, sýry, maso, mořské plody a jiné. Prostě ho použijte všude tam, kde vám chutná.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám česnek podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

4 Responses

    1. Česnek, jsem připravovala letos v květnu a stále ho používám, vydrží několik měsíců. Uchovat v lednici, do sterilizované sklenice.

    1. Používám ho, do všech jídel kam se hodí (kromě marmelády🤣) je lépe stravitelný, vždy po ruce.
      Výborný, třeba jen tak na topinku. Mony ♥️

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *